Шест година без истине о погибији пет младића у Бањалуци

ATV
Шест година без истине о погибији пет младића у Бањалуци

Бањалука - Тужилаштву БиХ ни шест година није било довољно да оконча истрагу о случају авионске несреће у Залужанима, у којој су погинули чланови Падобранског клуба Бањалука.

Раније су се правдали да немају 38. 000 марака за вјештачење о паду авиона, иако је завршено прије четири године. Данас немају ни одговора. Окружно тужилаштво Бањалука  утврдило је да постоји кривична одговорност и то је све што породице и чланови клуба на чије очи су младићи страдали до данас знају.

“Нико неће да плати ту разлику и налаза нема. Ја лично мислим да у новом налазу нема ниједног новог детаља, па у том смислу и не желе да га купе они који су га наручили, то јесте Тужилаштво. То је слика коју ми имамо”, казао је Раде Чајић  из Падобранског клуба Бањалука.

Цесна 182П срушила се кобног 20. маја. 2012. године. Требале су седмице и да се утврди да  су авионске нереће у надлежности бх-тужилаштва, како је то прописано законом.

Авион Падобранског клуба бањалука срушио се недуго послије полијетања, и то на дијелу ауто-мото стазе у Залужанима. У несрећи су погинули пилот, инструктор и рекордер по броју скокова у Републици Српској, инструктор падобранског клуба и двојица осамнаестогодишњака којима је то требао да буде први скок.

Комисија за истраживање авионских несрећа исте године утврдила је да авион није прописно одржаван. Сумњало се на исправност горива, да је авион преправљан, али и на грешку пилота. Тај извјештај оспорила је Дирекција за цивилно ваздухопловство. Душко Грмуша, тадашњи предсједник Падобранског клуба Бањалука, правда се да је Златан Црналић, отац погинулог пилота, извршио пробни лет и потписао да је авион исправан. Авионска несрећа је, категорично тврди, посљедица пилотовог управљања, у којој је и сам погинуо.

“Искључива, не одговорност, него кривица, је пилота и то ће се доказати и показати. Ја сам то гледао својим очима и сто пута прије тога је направио исту грешку, намјерно да се нашали са људима. Авион је био у превлачењу”, рекао је  Душко Грмуша, тадашњи предсједник Падобранског клуба Бањалука.

Авион у којем се несрећа десила био је стар више од 40 година. Ален Црналић, Немања Гороња, Стефан Карановић, Никола Стевић и Срђан Косић испраћени су уз поздрав “Ведро вам небо”.  У њихово име, сваке године се одржава меморијални куп Пет звијезда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана