Септембарски просјек плата 881 КМ

Срна
Септембарски просјек плата 881 КМ

Просјечна септембарска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 881 КМ и реално је већа од августовске за 3,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Највиша просјечна плата након опорезивања у износу од 1.421 КМ исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања, док је најнижа просјечна плата након опорезивања од 589 КМ исплаћена у подручју административне и помоћне услужне дјелатности.

У септембру, у односу на август, највећи номинални раст плате након опорезивања од осам одсто био је у подручјима дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства.

Просјечна септембарска бруто плата износила је 1.368 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру су у односу на претходни мјесец у просјеку више за 0,3 одсто, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 1,6 одсто.

Највећи раст цијена од 3,3 одсто у септембру забиљежен је у одјељку одјећа и обућа усљед виших цијена - у групи одјећа 4,3 одсто и у групи обућа 1,3 одсто.

Највећи пад цијена у септембру забиљежен је у одјељку остала добра и услуге од 1,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана