Semberci se još nisu oporavili od poplava

Ljiljana Aleksić
Semberci se još nisu oporavili od poplava

Bijeljina - Nove kuće do proljeća će dobiti 60 bijeljinskih porodica čiji su domovi uništeni tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile Semberiju 2014. godine.

Novi domovi biće izgrađeni širom Bijeljine - šest u Balatunu, pet u Brodcu, tri u Batkoviću, po dvije u Popovima, Velinom Selu i Amajlijama i po jedna u Dijelovima, Pučilama i u naselju Pet jezera u Bijeljini.

Grozdana Simić iz Brodca sa nestrpljenjem dočekuje završetak izgradnje kuće, nakon duge četiri godine provedene u kontejneru.

- Živim u improvizovanoj kući i ne mogu opisati trenutak kada su došli majstori i počeli da zidaju novu - kaže Simićeva. Njena kuća u potpunosti je uništena tokom poplava, a uslovi u kojima živi su veoma loši.

- Živim kako moram. Nemam kupatilo, a sreća u nesreći je to što sam sama, jer ovdje ne bi mogla da živi porodica - priča Simićeva. Novi dom za nju znači i novi život.

- Pretprošle godine je bila toliko jaka i hladna zima da sam se skoro smrzla od hladnoće. Ložila sam vatru po čitavu noć - kazala je Semberka koja preživljava uzgajajući povrće.

I Dragan Krstić je tokom poplava izgubio krov nad glavom. U jednom danu nestalo je sve što je godinama sticao. Danas radi kod komšija da bi se prehranio.

- Nadam se da će zimu dočekati u novoj kući i sa boljim uslovima. U kontejneru živim već dugo, bez osnovnih uslova za život. Grade mi kuću površine 35 metara kvadratnih. Za sada je urađena ploča i uskoro počinje zidanje. Presrećan sam - kazao je Krstić.

Gradska uprava Bijeljine je krajem prošlog mjeseca potpisala ugovor za izgradnju 60 stambenih objekata nastradalih u posljednjim poplavama, a prema riječima gradonačelnika Miće Mićića već je u toku gradnja 40 kuća.

- U okviru programa završetka obnove konkursom smo izabrali lica kojima će biti izgrađene kuće oštećene u poplavama. Prijavio se veliki broj zainteresovanih, posebno u segmentu renoviranja kuća, a na konkursu ih je prošlo 109 - rekao je Mićić. Izabran je izvođač radova, a grad Bijeljina je u ovom projektu imao zadatak da obezbijedi dozvole i svu potrebnu infrastrukturu.

Projekat

Izgradnja novih 60 stambenih jedinica dio je "Programa za oporavak od poplava" 2014. godine. Projekat implementiraju Gradska uprava grada Bijeljina i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH. Ukupna vrijednost izgradnje kuća iznosi oko 900.000 KM, od čega 200.000 KM izdvaja Gradska uprava, a ostatak UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana