Селак: Приоритети поштовање људских права и брига о осуђеницима

Срна
Селак: Приоритети поштовање људских права и брига о осуђеницима

БАЊАЛУКА - Директор Казнено-поправног завода (КПЗ) Бањалука Горан Селак рекао је да су приоритети у раду запослених у овој установи поштовање људских права, брига о осуђеним и притвореним лицима и борба против негативних психолошких утицаја самог затварања, која подстиче унапређење безбједности.

Селак је оцијенио да су осуђена и притворена лица, самом чињеницом да су затворена, стављена под старатељство установе у којој служе изречену казну.

"Ипак, лишавање слободе не значи да појединци губе своја права већ, напротив, у неким важним аспектима, одговорности запослених у овој установи према њима су веће због чињенице да су лишени слободе", навео је Селак, који је данас разговарао у Бањалуци са омбудсманима за људска права Бугарске и БиХ о функционисању ове установе за извршење кривичних санкција.

Разговори су били су посвећени условима боравка у КПЗ Бањалука, као и остваривању законом загарантованих права осуђених лица која се у њој налазе, саопштено је из Министарства правде Српске.

Селак је нагласио да су позитивни односи између осуђених/притворених лица и запослених у КПЗ-у засновани на свијести о безбједности и бризи у затвору, те да су ријетки насилни инциденти међу осуђеним лицима.

"Поред адекватне класификације и распоређивања ових лица, запослени имају дужност према онима који су им повјерени, а то, између осталог, подразумијева одговорност, нарочито у погледу заштите од злостављања од других осуђених или притворених лица која им желе нашкодити", истакао је Селак.

Омбудсмани су овом приликом посјетили све просторије у којима бораве осуђена и притворена лица, те су с њима обавили разговор.

Ова посјета је обављена у оквиру реализације пројекта јачања капацитета институције Омбудсмана за људска права БиХ, који се, у сарадњи са експертима за Национални превентивни механизам из Омбудсмана за људска права Бугарске, спроводи с циљем имплементације мандата Превентивног механизма у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана