Šarovićeve optužbe neutemeljene

Milijana Latinović
Šarovićeve optužbe neutemeljene

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prvo je reagovalo i brisalo iz evidencije izvoznika i sve kooperante navedene firme koja je izvršila reeksport jabuka porijeklom iz Poljske u Rusku Federaciju, tako da ne stoje izjave ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da niko od nadležnih iz RS nije osudio postupanje kompanija koje se bave zloupotrebom i prevarama izvozeći tuđe jabuke.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je Inspektorat RS kontrolisao sve uključene u izvoz sa područja Srpske i izvještaje dostavio Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu RS s ciljem sprovođenja dalje istrage.

- Nameće se pitanje zašto Šarović proziva Srpsku, ako se zna da je mjesto utovara sporne pošiljke u FBiH, da je Spoljnotrgovinska komora BiH izdala "forma A" obrazac kao dokaz o porijeklu robe iz BiH, a da je fitosertifikat izdat u Brčko distriktu - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Takođe navode da je čudno da Šarović nema informacije da na osnovu pravilnika, koji je donijela Uprava za zaštitu zdravlja bilja pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, od 2011. godine uvoz voća i povrća ne podliježe pregledu fitosanitarne inspekcije, što je, kako kažu, problem na koji institucije RS stalno ukazuju.

- Podjela nadležnosti u oblasti poljoprivrede i spoljne trgovine je jasno definisana Ustavom BiH i Ustavom RS, te se date činjenice ne mogu nazivati jeftinim štosovima, kako kaže Šarović - dodali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Šarović je rekao da su navodi da pooštravanje mjera za izvoz jabuka u Rusiju, koje je predložio, predstavljaju prenos nadležnosti sa RS na BiH, gomila laži i spinovanja.

Ruske vlasti zabranile su uvoz jabuka iz BiH 22. januara nakon što je utvrđeno da su na njenom tržištu, umjesto iz BiH, završile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske. Sporne jabuke izvezlo je bijeljinsko preduzeće "Frukt kompani". Sporazumom sa Rusijom omogućen je izvoz jabuka koje su isključivo proizvedene u BiH.

Nadležnost

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su kazali da su dali negativno mišljenje na Odluku o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća na rusko tržište jer bi sporni dokument omogućio Savjetu ministara BiH da propisuje nadležnost entiteta.

- Srpska je negativno mišljenje na pomenutu odluku, koju je predložila Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, dala jer se njom reguliše materija koja je isključivo u nadležnosti entiteta, a ne Savjeta ministara - rekli su ranije u ovom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana