Шаровићеве оптужбе неутемељене

Милијана Латиновић
Шаровићеве оптужбе неутемељене

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС прво је реаговало и брисало из евиденције извозника и све кооперанте наведене фирме која је извршила реекспорт јабука поријеклом из Пољске у Руску Федерацију, тако да не стоје изјаве министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да нико од надлежних из РС није осудио поступање компанија које се баве злоупотребом и преварама извозећи туђе јабуке.

У Министарству пољопривреде истичу да је Инспекторат РС контролисао све укључене у извоз са подручја Српске и извјештаје доставио Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, као и Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву РС с циљем спровођења даље истраге.

- Намеће се питање зашто Шаровић прозива Српску, ако се зна да је мјесто утовара спорне пошиљке у ФБиХ, да је Спољнотрговинска комора БиХ издала "форма А" образац као доказ о поријеклу робе из БиХ, а да је фитосертификат издат у Брчко дистрикту - навели су из Министарства пољопривреде.

Такође наводе да је чудно да Шаровић нема информације да на основу правилника, који је донијела Управа за заштиту здравља биља при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, од 2011. године увоз воћа и поврћа не подлијеже прегледу фитосанитарне инспекције, што је, како кажу, проблем на који институције РС стално указују.

- Подјела надлежности у области пољопривреде и спољне трговине је јасно дефинисана Уставом БиХ и Уставом РС, те се дате чињенице не могу називати јефтиним штосовима, како каже Шаровић - додали су из Министарства пољопривреде.

Шаровић је рекао да су наводи да пооштравање мјера за извоз јабука у Русију, које је предложио, представљају пренос надлежности са РС на БиХ, гомила лажи и спиновања.

Руске власти забраниле су увоз јабука из БиХ 22. јануара након што је утврђено да су на њеном тржишту, умјесто из БиХ, завршиле јабуке које су претходно увезене из Пољске. Спорне јабуке извезло је бијељинско предузеће "Фрукт компани". Споразумом са Русијом омогућен је извоз јабука које су искључиво произведене у БиХ.

Надлежност

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС раније су казали да су дали негативно мишљење на Одлуку о условима за регистрацију и обавезама извозника воћа и поврћа на руско тржиште јер би спорни документ омогућио Савјету министара БиХ да прописује надлежност ентитета.

- Српска је негативно мишљење на поменуту одлуку, коју је предложила Управа за заштиту здравља биља БиХ, дала јер се њом регулише материја која је искључиво у надлежности ентитета, а не Савјета министара - рекли су раније у овом министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана