Сарајевска полиција купује ватрено оружје у вриједности милион КМ

klix.ba
Сарајевска полиција купује ватрено оружје у вриједности милион КМ

Сарајево - Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево у 2018. години планира набавку ватреног оружја за које ће издвојити више од милион марака.

Према Плану набавки управе полиције МУП-а КС за ову годину, за набавку специјалне полицијске опреме, односно ватреног оружја, биће издвојено 1.150.000 КМ. Ријеч је о ограниченом поступку с посебним режимом увоза, а у склопу којег ће се користити Правилник из одбране и сигурности.

Процес набавке би, према плану, требао бити реализован у другом, трећем и четвртом кварталу ове године. Није наведено која врста и количина оружја ће бити набављена, као ни одакле ће бити увезена.

"Ријеч је о редовној набавци, обнављању опреме. Биће расписан тендер и након тога ћемо видјети ко ће испуњавати критерије. Ради се о полицијском, одбрамбеном оружју", казао је комесар МУП-а КС Мевлудин Халиловић.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ су казали да нису добили захтјев за увоз оружја. Наиме, ово министарство издаје дозволе за увоз, извоз, брокеринг и провоз оружја и војне опреме те извоз и увоз услуга у вези с оружјем и војном опремом, а у складу са Законом о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене.

"Издавање документа којим се одобрава увоз и наводи сврха увоза робе из Заједничке листе оружја и војне опреме 'одобрење за набавку' у надлежности је ентитетског министарства или органа Брчко Дистрикта БиХ надлежног за област намјенске индустрије или надлежног органа Министарства унутрашњих послова. По пријему уредног и потпуног захтјева, прије издавања дозволе Министарство тражи претходну сагласност од надлежних министарстава и то: Министарства спољних послова БиХ, Министарства одбране БиХ, Министарства безбједностии БиХ, као и мишљење Обавјештајно безбједносне агенције БиХ. Након прибављања наведених сагласности и позитивног мишљења ОБА-е, Министарство издаје дозволу за извоз/увоз оружја и војне опреме", казали су из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Подсјећамо, једна до главних тема прошлог мјесеца била је набавка оружја Министарства унутрашњих послова Републике Српске, којем су све надлежне институције одобриле куповину 2.500 аутоматских пушки из Србије за које ће бити издвојено близу два милиона КМ.

Осим тога, набавку оружја ове године планира и МУП Херцеговачко-неретванског кантона. Овај кантон ће купити пиштоље, снајпере и аутоматске пушке у вриједности 338.500 КМ. Планирана је набавка пиштоља у вриједности 120.000 КМ, снајпера 40.000 КМ и аутоматских пушака у вриједности 178.500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана