Saobraćaj na nebu pod budnim okom Banjalučanina

Anita Janković-Rečević
Saobraćaj na nebu pod budnim okom Banjalučanina

Banjaluka - BiH u decembru iduće godine prvi put u istoriji preuzima potpunu kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, a Banjalučanin Marko Bajić (24) biće dio mlade generacije kontrolora leta koji će rješavati “gužve” na nebeskim putevima iznad BiH.

Za razliku od zemaljskih saobraćajnica po kojima vozači četvorotočkaša svakodnevno prave prekršaje, u oblacima niko nema pravo na grešku. Putanje kretanja desetina aviona redovno se prepliću na nebu, a oštro oko kontrolora leta zaduženo je da svakoj letjelici pronađe siguran put kako bi bezbjedno sletjela na pistu. Mali trenutak nepažnje može izazvati nesagledive posljedice, a adrenalin kao glavni “začin” ovog poziva bio je motiv mladom Bajiću da se prijavi na konkurs Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA), koja je prije tri godine tražila kontrolore letova. 

Ovaj Banjalučanin, koji se trenutno nalazi u Finskoj na završnoj fazi obuke za kontrolora, priznaje da nije bilo lako proći na konkursu, te da je iza njega mnogo provjera, kako znanja, tako i sposobnosti.

- Od ukupno 2.300 prijavljenih kandidata, na obuku nas je otišlo svega 69. Prošli smo razne dijelove prijemnih ispita, počevši od testova poznavanja engleskog jezika, do igrica na računaru koje testiraju različite vrste sposobnosti, počevši od pamćenja, reakcija, donošenja odluka, koncentracije - rekao je Bajić.

Ističe da su iza njega sati učenja ovog “zanata” u centrima za letenje u Mostaru i Pragu, a obuku u Finskoj trebalo bi da okonča do kraja ljeta. Od oktobra ga, kako kaže, u BiH, očekuje posljednji krug učenja, nakon čega će biti spreman da samostalno kontroliše saobraćaj na nebu.

- Obuku u BiH trebalo bi da završim u februaru iduće godine i već sada imam 250 sati na frekvenciji, a potrebno je 300 da mogu polagati završni ispit. Jedva čekam da počnem raditi i radujem se što će BiH konačno preuzeti kontrolu nad svojim nebom - kaže ovaj budući kontrolor letova.

Ističe da obuka nije komplikovana, ali da ima mnogo informacija koje treba zapamtiti.

- Problem je što se stalno dešava nešto novo, uvijek se mora učiti i sa svim tim informacijama u glavi treba bezbjedno i efikasno kontrolisati gust saobraćaj u vazduhu. Kontrolor u samo jednom minutu odlučuje o stotinama života, što je vrlo stresno - rekao je Marko.

Kaže da mu se kontrola vazdušnih raskrsnica i posmatranje aviona na ogromnim monitorima oduvijek činilo kao zanimljiv posao, zbog čega je srećan što je baš on dobio šansu da to radi.

- Oduvijek sam bio od onih ljudi na koje stres ne utiče mnogo, a s obzirom na to da tečno govorim engleski, koji je glavni jezik za komunikaciju sa pilotima, činilo mi se da sam idealan kandidat za taj posao. To što je plata znatno iznad prosjeka dodatno me je zainteresovalo - kroz smijeh priča Bajić. 

Dodaje da u kontrolnoj sobi osim reda, rada, discipline i stresa ponekad bude i smijeha, a upravo on je nedavno bio zadužen za nasmijana lica svog tima u Finskoj.  

- Iz Helsinkija je poletio avion u kojem je bio finski predsjednik, a drugi avion mu je presijecao putanju, tako da sam morao nekog skrenuti. U brzini sam donio odluku da skrenem predsjednika za deset stepeni ulijevo, što je izazvalo salve smijeha u mom timu - ispričao je Marko.

U BHANSA ističu da za potrebe Centra oblasne kontrole letenja školuju 45 kandidata, a za potrebe prilaznih i aerodromskih jedinica kontrole letenja njih 24.

- Sa sigurnošću možemo reći da 5. decembra iduće godine potpuno preuzimamo kontrolu u vazdušnom prostoru BiH. Učinićemo sve što je potrebno kako bismo ispoštovali zadate rokove i kako bismo počeli pružati usluge tog datuma - rekli su u BHANSI. Naveli su da će oblasni kontrolori letenja kada stupe na radne zadatke biti raspoređeni u centrima u Sarajevu i Banjaluci, dok će prilazni kontrolori letenja raditi s aerodroma u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

Visine iznad 10.000 metara na prostoru BiH do sada su kontrolisale Srbija i Hrvatska. 

Oprema

U BHANSA ističu da konstantno rade na stvaranju tehničkih preduslova za zahtjevni posao koji ih očekuje.

- Nadograđujemo potrebne tehničke kapacitete, odnosno nadograđujemo postojeći ATM sistem i nabavljamo sistem za govorne komunikacije, kao i sistem za snimanje i reprodukciju glasa, te VHFi UHF radio komunikacijsku opremu. Do 5. decembra iduće godine bićemo potpuno kapacitetno i tehnički spremni - rekli su u BHANSA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana