Саобраћај на небу под будним оком Бањалучанина

Анита Јанковић-Речевић
Саобраћај на небу под будним оком Бањалучанина

Бањалука - БиХ у децембру идуће године први пут у историји преузима потпуну контролу над својим ваздушним простором, а Бањалучанин Марко Бајић (24) биће дио младе генерације контролора лета који ће рјешавати “гужве” на небеским путевима изнад БиХ.

За разлику од земаљских саобраћајница по којима возачи четвороточкаша свакодневно праве прекршаје, у облацима нико нема право на грешку. Путање кретања десетина авиона редовно се преплићу на небу, а оштро око контролора лета задужено је да свакој летјелици пронађе сигуран пут како би безбједно слетјела на писту. Мали тренутак непажње може изазвати несагледиве посљедице, а адреналин као главни “зачин” овог позива био је мотив младом Бајићу да се пријави на конкурс Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA), која је прије три године тражила контролоре летова. 

Овај Бањалучанин, који се тренутно налази у Финској на завршној фази обуке за контролора, признаје да није било лако проћи на конкурсу, те да је иза њега много провјера, како знања, тако и способности.

- Од укупно 2.300 пријављених кандидата, на обуку нас је отишло свега 69. Прошли смо разне дијелове пријемних испита, почевши од тестова познавања енглеског језика, до игрица на рачунару које тестирају различите врсте способности, почевши од памћења, реакција, доношења одлука, концентрације - рекао је Бајић.

Истиче да су иза њега сати учења овог “заната” у центрима за летење у Мостару и Прагу, а обуку у Финској требало би да оконча до краја љета. Од октобра га, како каже, у БиХ, очекује посљедњи круг учења, након чега ће бити спреман да самостално контролише саобраћај на небу.

- Обуку у БиХ требало би да завршим у фебруару идуће године и већ сада имам 250 сати на фреквенцији, а потребно је 300 да могу полагати завршни испит. Једва чекам да почнем радити и радујем се што ће БиХ коначно преузети контролу над својим небом - каже овај будући контролор летова.

Истиче да обука није компликована, али да има много информација које треба запамтити.

- Проблем је што се стално дешава нешто ново, увијек се мора учити и са свим тим информацијама у глави треба безбједно и ефикасно контролисати густ саобраћај у ваздуху. Контролор у само једном минуту одлучује о стотинама живота, што је врло стресно - рекао је Марко.

Каже да му се контрола ваздушних раскрсница и посматрање авиона на огромним мониторима одувијек чинило као занимљив посао, због чега је срећан што је баш он добио шансу да то ради.

- Одувијек сам био од оних људи на које стрес не утиче много, а с обзиром на то да течно говорим енглески, који је главни језик за комуникацију са пилотима, чинило ми се да сам идеалан кандидат за тај посао. То што је плата знатно изнад просјека додатно ме је заинтересовало - кроз смијех прича Бајић. 

Додаје да у контролној соби осим реда, рада, дисциплине и стреса понекад буде и смијеха, а управо он је недавно био задужен за насмијана лица свог тима у Финској.  

- Из Хелсинкија је полетио авион у којем је био фински предсједник, а други авион му је пресијецао путању, тако да сам морао неког скренути. У брзини сам донио одлуку да скренем предсједника за десет степени улијево, што је изазвало салве смијеха у мом тиму - испричао је Марко.

У BHANSA истичу да за потребе Центра обласне контроле летења школују 45 кандидата, а за потребе прилазних и аеродромских јединица контроле летења њих 24.

- Са сигурношћу можемо рећи да 5. децембра идуће године потпуно преузимамо контролу у ваздушном простору БиХ. Учинићемо све што је потребно како бисмо испоштовали задате рокове и како бисмо почели пружати услуге тог датума - рекли су у БХАНСИ. Навели су да ће обласни контролори летења када ступе на радне задатке бити распоређени у центрима у Сарајеву и Бањалуци, док ће прилазни контролори летења радити с аеродрома у Мостару, Сарајеву, Бањалуци и Тузли.

Висине изнад 10.000 метара на простору БиХ до сада су контролисале Србија и Хрватска. 

Опрема

У BHANSA истичу да константно раде на стварању техничких предуслова за захтјевни посао који их очекује.

- Надограђујемо потребне техничке капацитете, односно надограђујемо постојећи АТМ систем и набављамо систем за говорне комуникације, као и систем за снимање и репродукцију гласа, те VHFи UHF радио комуникацијску опрему. До 5. децембра идуће године бићемо потпуно капацитетно и технички спремни - рекли су у BHANSA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана