Шансу за оздрављење добило 16 малишана

Милијана Латиновић
Шансу за оздрављење добило 16 малишана

Бањалука - Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству одобрио је до сада 1,1 милион марака за 16 малишана.

У Фонду истичу да је на лијечење упућено двоје дјеце са тумором, двоје који болују од леукемије, једно дијете са ријетким обољењем крви, док је 11 малишана упућено у иностранство на генска испитивања како би се утврдиле њихове дијагнозе.

- Одобрили смо укупно 19 захтјева. За једно дијете је три пута продужавано лијечење, тако да је укупно до сада на лијечење упућено 16 дјеце - навели су у Фонду и додали да би Комисија за додјелу средстава идуће седмице требало да разматра још седам захтјева.

Обољели малишани из Српске, до сада су преко Фонда упућивани у клинике у Њемачкој, Швајцарској, Аустрији, Шпанији, Италији и Белгији.

У Фонду кажу да је за једно дијете тражено лијечење експерименталном методом, што овај фонд не финансира, те су родитеље тог дјетета упутили у референтну установу у којој дијете може да се лијечи у оквиру обавезног здравственог осигурања.

- Захтјеве за лијечење разматра Комисија која даје свој приједлог и мишљење, на које сагласност даје Управни одбор, након чега директор Фонда солидарности доноси рјешење - појаснили су у Фонду и додали да се на њиховом рачуну тренутно налази око 2,2 милиона КМ.

Шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра РС Јелица Предојевић-Самарџић каже да је постојање Фонда солидарности веома важно.

- Имамо могућност да обољелој дјеци пружимо и шансу и наду за изљечење. Нажалост, у РС па чак и у Србији, нису развијене све најсавременије методе лијечења, посебно када је ријеч о оперативним техникама или специфичним врстама трансплантације. Тако да су средства Фонда солидарности искоришћена у праве сврхе - истакла је Предојевић - Самарџић.

Додала је да је двоје дјеце са Клинике за дјечије болести упућено на трансплантацију коштане сржи у иностранство, јер су претходно исцрпљене све могућности лијечења у Српској и Србији.

Предсједница Савеза за ријетке болести РС Биљана Котур истакла је да је дијагностика раније ишла на терет родитеља, те да често због недостатка новца нису ни успијевали доћи до праве дијагнозе.

- Пут до дијагнозе је дуготрајан. Оснивањем Центра за ријетке болести на Универзитетском клиничком центру РС добили смо прилику више, јер генетичари циљано шаљу на генска испитивања. То што сада Фонд солидарности сноси те трошкове унаприједило је процес и много је лакше доћи до дијагнозе него прије - казала је Котурова и додала да је у Савезу за ријетке болести регистровано 200 обољеле дјеце и одраслих.

Писмо подршке

Фонд солидарности и Организација ампутираца УДАС упутили су писма подршке за шест малишанима који се налазе на лијечењу у иностранству, са жељама за успјешан опоравак и брз повратак кућама.

- Полазници Школе цртања и сликања за дјецу са инвалидитетом и без инвалидитета, коју је организовао УДАС, припремили су писма, односно цртеже и поруке подршке обољелим другарима, поручивши им да их чекају и мисле на њих, уз жеље да што прије оздраве. Упућене су и поруке охрабрења родитељима обољеле дјеце - саопштено је из УДАС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана