Šanse za studiranje od Tajlanda do Britanije

Janković-Rečević
Šanse za studiranje od Tajlanda do Britanije

Banjaluka - Tajland, Mađarska, Italija, Japan i Velika Britanija samo su neke od zemalja koje studentima iz RS i BiH trenutno nude razne stipendije pomoću kojih mladi, osim sticanja znanja, postaju konkurentniji na tržištu rada.

Većina konkursa otvorena je do sredine februara i marta, a svi koji odluče da apliciraju treba da posjeduju dobar uspjeh tokom školovanja i govore engleski jezik.

Za master stipendije vlade Tajlanda mogu konkurisati diplomci iz ekonomije, bezbjednosti hrane, klimatskih promjena, javnog zdravlja, te drugih oblasti vezanih za održivi razvoj. Ove stipendije uključuju plaćenu avionsku kartu, školarinu, smještaj, džeparac i osiguranje, a zainteresovani prijave treba da dostave do 14. februara.

Studentima iz Srpske na raspolaganju su i stipendije vlade Mađarske u okviru programa "Stipendium Hungarcum" koji stipendira mlade na sva tri ciklusa studija. U program je uključeno 29 univerziteta sa 460 studijskih programa.

- Stipendije uključuju besplatnu školarinu, smještaj u studentskom domu, zdravstveno osiguranje te mjesečnu nadoknadu od 130 evra za osnovne i master studije, a od 450 do 580 evra za doktorande - navedeno je u konkursu za stipendije vlade Mađarske koji je otvoren do 16. februara.

Studentima su otvorena i vrata italijanskog Univerziteta "Politecnico di Milano" koji školuje mlade u oblasti tehničkih i prirodnih nauka, arhitekture i dizajna. Najboljima će biti dodijeljene "platinijum" stipendije u iznosu od 13.886 evra, dok će vlasnici "gold" stipendije dobiti 8.886 evra. Dobitnicima "silver" stipendije biće pokriveni troškovi školarine od 3.886 evra godišnje, a prilikom izbora kandidata vrednovaće se prosjek ocjena na prethodnim studijima. Rok za prijavu je 13. mart.

Šansu za usavršavanje mladi imaju i zahvaljujući "Matsumae International" fondaciji iz Tokija koja obezbjeđuje stipendije za istraživanje. Mjesečni iznos je oko 3.600 KM, a obezbijeđena je i povratna avionska karta i plaćeno zdravstveno osiguranje. Rok za prijavu je 31. avgust.

Univerzitet "Plymouth" iz Velike Britanije dodjeljuje 100 master stipendija od 1.500 funti međunarodnim studentima, a konkurs za prijave je stalno otvoren.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Željko Sladojević apelovao je na studente da iskoriste priliku koja im se nudi i konkurišu za stipendije za koje ispunjavaju uslove.

- Izuzetno je važno što dobijamo šanse da stečeno znanje nadogradimo i usavršimo u inostranstvu. Iskustvo stečeno u stranim zemljama pomaže mladima u nastavku karijere. Ove stipendije omogućavaju mladima da posjete svjetske zemlje - rekao je Sladojević i pozvao sve mlade koji odu da se vrate i stečeno znanje iskoriste za dalji razvoj Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana