Шансе за студирање од Тајланда до Британије

Јанковић-Речевић
Шансе за студирање од Тајланда до Британије

Бањалука - Тајланд, Мађарска, Италија, Јапан и Велика Британија само су неке од земаља које студентима из РС и БиХ тренутно нуде разне стипендије помоћу којих млади, осим стицања знања, постају конкурентнији на тржишту рада.

Већина конкурса отворена је до средине фебруара и марта, а сви који одлуче да аплицирају треба да посједују добар успјех током школовања и говоре енглески језик.

За мастер стипендије владе Тајланда могу конкурисати дипломци из економије, безбједности хране, климатских промјена, јавног здравља, те других области везаних за одрживи развој. Ове стипендије укључују плаћену авионску карту, школарину, смјештај, џепарац и осигурање, а заинтересовани пријаве треба да доставе до 14. фебруара.

Студентима из Српске на располагању су и стипендије владе Мађарске у оквиру програма "Stipendium Hungarcum" који стипендира младе на сва три циклуса студија. У програм је укључено 29 универзитета са 460 студијских програма.

- Стипендије укључују бесплатну школарину, смјештај у студентском дому, здравствено осигурање те мјесечну надокнаду од 130 евра за основне и мастер студије, а од 450 до 580 евра за докторанде - наведено је у конкурсу за стипендије владе Мађарске који је отворен до 16. фебруара.

Студентима су отворена и врата италијанског Универзитета "Politecnico di Milano" који школује младе у области техничких и природних наука, архитектуре и дизајна. Најбољима ће бити додијељене "платинијум" стипендије у износу од 13.886 евра, док ће власници "голд" стипендије добити 8.886 евра. Добитницима "силвер" стипендије биће покривени трошкови школарине од 3.886 евра годишње, а приликом избора кандидата вредноваће се просјек оцјена на претходним студијима. Рок за пријаву је 13. март.

Шансу за усавршавање млади имају и захваљујући "Matsumae International" фондацији из Токија која обезбјеђује стипендије за истраживање. Мјесечни износ је око 3.600 КМ, а обезбијеђена је и повратна авионска карта и плаћено здравствено осигурање. Рок за пријаву је 31. август.

Универзитет "Plymouth" из Велике Британије додјељује 100 мастер стипендија од 1.500 фунти међународним студентима, а конкурс за пријаве је стално отворен.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Жељко Сладојевић апеловао је на студенте да искористе прилику која им се нуди и конкуришу за стипендије за које испуњавају услове.

- Изузетно је важно што добијамо шансе да стечено знање надоградимо и усавршимо у иностранству. Искуство стечено у страним земљама помаже младима у наставку каријере. Ове стипендије омогућавају младима да посјете свјетске земље - рекао је Сладојевић и позвао све младе који оду да се врате и стечено знање искористе за даљи развој Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана