Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

A. J. R.
Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Banjaluka - Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno.

Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem jačanja demokratskih vrijednosti i tolerancije, razumijevanja kulturnih raznolikosti i obezbjeđivanja mirnog suživota u svijetu. 

- Program se sastoji od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika Bundestaga, a stipendija uključuje mjesečnu naknadu od 450 evra, besplatan smještaj, zdravstveno osiguranje, te putničke troškove dolaska i odlaska iz Berlina - navedeno je u pozivu. 

U okviru programa apsolventi će biti upoznati sa različitim zadacima jednog njemačkog poslanika, od stručnih elaborata, pisanja govora, članaka i pisama, pripremanja sjednica, do obavljanja sekretarijatskih dužnosti. Osim toga, stipendisti će pratiti svoje poslanike na sjednice komisija, frakcija i drugih tijela i pri tome dobiti uvid u unutrašnje funkcionisanje, odnose i tokove postupka rada parlamenta.

Krajnji rok za prijavu je 31. jul, a zainteresovani kandidati formulare za prijavu, ali i više informacija o stipendiji mogu naći na veb adresi www.bundestag.de/ips.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana