Шанса за стажирање у њемачком парламенту

А. Ј. Р.
Шанса за стажирање у њемачком парламенту

Бањалука - Студенти из БиХ који желе своју биографију да обогате учешћем на међународним семинарима и студијским програма имају шансу да стажирају пет мјесеци у њемачком парламенту потпуно бесплатно.

Бундестаг, у сарадњи са три берлинска универзитета, додјељује око 120 стипендија за младе апсолвенте из 28 држава, међу којима су земље Балкана, а програм је организован с циљем јачања демократских вриједности и толеранције, разумијевања културних разноликости и обезбјеђивања мирног суживота у свијету. 

- Програм се састоји од манифестација, семинара и практичног рада код једног од посланика Бундестага, а стипендија укључује мјесечну накнаду од 450 евра, бесплатан смјештај, здравствено осигурање, те путничке трошкове доласка и одласка из Берлина - наведено је у позиву. 

У оквиру програма апсолвенти ће бити упознати са различитим задацима једног њемачког посланика, од стручних елабората, писања говора, чланака и писама, припремања сједница, до обављања секретаријатских дужности. Осим тога, стипендисти ће пратити своје посланике на сједнице комисија, фракција и других тијела и при томе добити увид у унутрашње функционисање, односе и токове поступка рада парламента.

Крајњи рок за пријаву је 31. јул, а заинтересовани кандидати формуларе за пријаву, али и више информација о стипендији могу наћи на веб адреси www.bundestag.de/ips.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана