Сан о топлом дому постаје стварност српским повратницима

Милијана Латиновић
Сан о топлом дому постаје стварност српским повратницима

Босанско Грахово - Мјештани федералних општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово, који су прије скоро четврт вијека прогнани са својих огњишта, вјерују да ће до зиме добити кров над главом јер би наредних дана требало да буде познат извођач радова за обнову и изградњу 113 кућа за српске повратнике.

Тендер за избор најповољнијег извођача радова, трећи у протекле четири године, расписан је прије неколико дана, а становници ових општина, који су кров над главом већ требали да добију, надају се да ће овог пута имати више среће и да тендер неће бити поништен као претходна два.

Виши референт у Одјељењу обнове у општини Босанско Грахово Жарко Бикић каже да ће на подручју ове општине бити грађено 36, а не 37 кућа како је раније планирано, јер је утврђено да један корисник не испуњава услове.

- Тендер ће ових дана бити затворен, видјећемо колико ће бити понуда и да ли ће коначно бити изабран најповољнији извођач. Уколико не буде жалби, радови би могли почети већ на љето. Међутим, ако буде жалби, онда тешко да ће у овој години пројекат бити завршен - рекао је Бикић и додао да у општинској евиденцији имају још 1.327 захтјева за обнову кућа.

У зависности од оштећења, поједини пријератни стамбени објекти биће обновљени, а неки наново изграђени по систему “кључ у руке”.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша каже да очекује да ће након два пропала тендера овај трећи бити успјешан и да ће коначно изабрати извођача радова.

- Тендери се саботирају и поништавају у недоглед. Надамо се да ће овај пут бити боље - рекао је Радивојша и додао да би на подручју Гламоча требало да буде изграђено 47 кућа.

Радивојша истиче да повратници у Гламочу углавном живе од сточарства и пољопривреде, те да је у плану изградња вјетропарка на подручју ове општине.

Српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Миле Марчета каже да је срамота да се тендери расписују и поништавају како коме падне на памет и да народ годинама чека на обнову кућа.

  • Позивам власти Српске, ФБиХ и са нивоа БиХ да дођу и виде у каквим условима живе повратници у овим општинама. Треба да сједнемо и договоримо се како да помогнемо да повратак тече несметано и да тим људима буду пружени услови за живот достојан човјека - рекао је Марчета.

Нови пројекат

Жарко Бикић је истакао да је комисија прошле седмице боравила у Босанском Грахову и обишла 24 куће које ће бити обновљене у оквиру новог пројекта.

- Комисија је прегледала сву потребну документацију и наредних дана знаћемо шта ће бити с тим новим пројектом - рекао је Бикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана