Samo pet odsto radnika koristi poreske olakšice

ATV
Samo pet odsto radnika koristi poreske olakšice

Banjaluka - Od 260 hiljada zaposlenih u Srpskoj samo je 13 hiljada koristilo neku od poreskih olakšica koje daje novi zakon o porezu na dohodak. To je samo pet odsto iako velika većina radnika, po nekom osnovu, ostvaruje pravo.

Svima pripada 7,5 maraka mjesečno po uzdržavanom članu uže porodice gdje spadaju djeca, nezaposleni supružnici i roditelji sa primanjima manjim od 3.000 maraka godišnje. Ipak, većina građana ti ne zna. Oni koji ostvaruju pravo kažu da im svaka marka dobro dođe.

Pravo na olakšice imaju i oni koji uplaćuju premije životnog osiguranja bez obzira da li su u radnom odnosu. Dovoljno je da se podnese zahtjev u Poreskoj upravi za izdavanje poreske kartice a na osnovu nje poslodavac, kod obračuna plate, umanjuje poresku osnovicu tako da na račun radnika liježe više novca. Nema retroaktivne isplate kažu u Poreskoj upravi i podsjećaju da zaposleni imaju i drugih pogodnosti.

"Zaknom o porezu na dohodak Republike Srpske propisano je da poreski obveznici u RS imaju pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak od ličnih primanja, za iznos kamate za stambeni kredit podignut za prvu i jedinu nekretninu, zatim po osnovu izdržavanih članova porodice i iznosa premije životnog osiguranja”, rekao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Tako, na primjer, korisnici stambenih kredita u prosjeku dobiju oko 50 maraka mjesečno jer im se od poreske osnovice oduzima uplaćena kamata. Podatak da samo pet odsto radnika koristi neku od olakšica iznenadio je predstavnike Saveza sindikata. Kažu da je potrebna kampanja jer je to direktna mogućnost da se povećaju primanja, iako je oni nisu vodili.

"Mislim da je osnovni razlog neinformisanost. Mislim da bi trebalo više emisija ili programa da bi ljudi znali šta je to. Jednostavno ne znaju”. rekao je Goran Savanović iz Saveza sindikata RS.

Poreske olakšice posebno su pogodne kod onih koji uplaćuju premije dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Ove godine u Srpskoj je sa radom počeo i prvi dobrovoljni penzijski fond, pa bi se broj korisnika mogao povećati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana