Са овјереном књижицом код 90 приватника

Данијела Стоканић
Са овјереном књижицом код 90 приватника

Бањалука - Становници Српске тренутно могу да се лијече у 90 приватних здравствених установа под истим условима као и у јавним, а како би што мање чекали на преглед пацијенти све више бирају приватнике.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да је број уговора са приватним здравственим установама већи у односу на ранији период, а поготово се из године у годину повећава број уговора са приватним амбулантама породичне медицине.

Додају да је први уговор за породичну медицину потписан прије десет година, а сада имају уговоре са 22 приватне амбуланте из те области.

- Примјетно је да су поједини домови здравља који се налазе у општинама гдје већ дужи низ година постоји и приватна пракса, суочени са конкуренцијом, унаприједили свој рад, квалитет услуга и однос према пацијентима - казали су Фонду. То је, како кажу, потврда да је укључивање приватног сектора у здравствени систем вишеструко корисно, јер не само да омогућава већи избор и доступност здравствене заштите осигураницима већ стимулише и јавне установе да унапређују свој рад и квалитет услуга.

- Према томе, не стоје наводи руководства појединих домова здравља да њихово пословање угрожавају приватне установе, јер и они имају могућност да побољшањем квалитета услуга, а првенствено односа према пацијентима, задрже своје пацијенте и "привуку" нове, што су поједини домови здравља и успјели - казали су у Фонду.

Фонд, који има уговор има и са 250 приватних апотека, примјењује исте критеријуме уговарања и за приватне и за јавне установе, а поред амбуланти породичне медицине, повећан је и број приватних болница које су потписале уговор са Фондом, а тренутно их има седам.

- На почетку су уговаране само услуге које се нису радиле у јавном сектору. Временом се, међутим, проширивао обим услуга које се уговарају са приватним сектором, са циљем да сви грађани у РС имају једнак приступ здравственој заштити, те да, између осталог, што краће чекају на услуге - нагласили су у Фонду. У приватним установама са којима Фонд има уговор осигураници са овјереном здравственом књижицом плаћају само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе.

Предсједник Удружења доктора приватне праксе РС Гордана Шукало истакла је да је Српска једна од ријетких у региону која се може похвалити са оваквим моделом уговарања здравствене заштите.

- Подаци с терена показују да су пацијенти презадовољни тиме што могу код приватних љекара са овјереном књижицом, посебно у локалним заједницама гдје нема јавних болница - казала је Шукало. Додала је да се у приватним амбулантама породичне медицине константно повећава број тимова и регистрованих пацијената, али и обим услуга које пружају болнице и друге приватне здравствене установе.

Избор

У Фонду здравственог осигурања су истакли да пацијенти од 2016. године могу да бирају између јавних и приватних установа са којима имају уговорено пружање специјалистичке здравствене заштите. Навели су и да већ дужи низ година осигураници имају право на слободан избор породичног љекара, болнице, педијатра и гинеколога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана