Руководство Савеза синдиката нелегално?

Дарко Момић
Руководство Савеза синдиката нелегално?

Бањалука - Уставни суд Републике Српске оцијенио је јуче да поједине одредбе Статута Савеза синдиката РС (ССРС) нису у сагласности с Уставом Српске и Законом о удружењима и фондацијама РС.

Овом одлуком Уставни суд РС је поново разбуктао сукоб између Савеза синдиката РС и гранског Синдиката управе РС, који је напустио водећу синдикалну организацију и приступио “конкурентској” Конфедерацији синдиката РС.

Секретар Синдиката управе РС Милорад Митровић тврди да је овом одлуком практично потврђено да је актуелно руководство ССРС-а на челу са Ранком Мишић нелегално, док генерални секретар ССРС-а Горан Станковић одбацује те тврдње и каже да је спорно само неколико алинеја у Статуту и да то није изазвало практично никакве правне посљедице.

Митровић каже да су они 3. августа са конференције за медије поручили да Статут није у складу с Уставом и да избор највиших органа ССРС-а није спроведен на основу валидног документа.

- Избор органа није рађен у складу с актом, односно Статутом, који је у складу с Уставом и законом или, другим ријечима, избор је извршен у складу с актом који није у складу с Уставом и законом, тако да се може рећи да ССРС има нелегално руководство - каже Митровић.

Он очекује да се руководство ССРС-а врати у оквире Устава и закона, додајући да је незаконит и неуставан рад био један од основних разлога због којих је Синдикат управе иступио из ССРС-а.

- Послије ове одлуке Уставног суда РС може се тражити измјена свих аката које је у међувремену донио савез, односно мора бити сазван нови конгрес на којем ће се одлучити о даљој судбини ССРС-а. Ми не ликујемо због овакве одлуке јер је ово пораз једног радничког покрета, синдикат треба да буде бастион заштите радничких права, а ако синдикат не ради у складу с Уставом и законом, онда треба да се запитамо ко нас представља и ко су наши синдикални лидери - каже Митровић.

С друге стране, секретар ССРС-а Горан Станковић каже да је незахвално било шта коментарисати јер нису још добили комплетну одлуку.

- Из саопштења Уставног суда РС које је објављено видјели смо да су оспорене три алинеје Статута. Ми ћемо то отклонити у складу са препорукама Уставног суда РС када добијемо отправак пресуде, али не видим никаквих проблема у функционисању савеза - каже Станковић.

На питање како коментарише то што је оспорен комплетан члан 67. Статута, који је гласио да “Статут ступа на снагу даном доношења”, он каже да то само значи да није тај дан могао да ступи на снагу, али није произвео неко правно дејство.

- Спорно је само тих осам дана јер је то рок у којем је требало да ступи на снагу, али ми смо то већ отклонили и не видим ништа спорно. У суштини, чекамо писмени отправак и отклонићемо недостатке, а до тада нормално функционишемо - каже Станковић.

Ипак, оно што се наводи у саопштењу Уставног суда РС охрабрује “одметнути” Синдикат управе када кажу да ће одлука изазвати озбиљне проблеме у Савезу синдиката РС и да ће морати бити одржан нови конгрес. То се види из навода да измјене и допуне Статута Савеза синдиката РС од 11. маја 2018. године нису у сагласности са вишим нормативним актима зато што их је донио “ненадлежан орган”.

Спорне и измјене и допуне

У саопштењу Уставног суда РС послије јучерашње сједнице наводи се да су спорни дијелови Статута ССРС који кажу да “Генерално вијеће мијења одредбе статута између два конгреса”, као и дијелови који кажу да “Генерално вијеће бира Статутарну комисију и усваја завршни рачун”. Поред тога, наводи се и да “измјене и допуне Статута од 11. маја 2018. године нису у сагласности са наведеним вишим нормативним актима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана