Romima krov nad glavom i zaposlenje

Ljiljana Aleksić
Romima krov nad glavom i zaposlenje

Bijeljina - Grad Bijeljina godinama radi na zbrinjavanju socijalnih i osjetljivih kategorija stanovništva, a u tom procesu nisu zaboravljeni ni Romi, kojima je u prošloj godini obnovljeno sedam kuća, dok su neki od njih zaposlenje pronašli u prvom socijalnom preduzeću u Semberiji.

Šest kuća je obnovljeno, a jedna je iznova izgrađena i na taj način poboljšani su uslovi života najugroženijih romskih porodica.

- Vrijednost tog projekta pod nazivom “Šesnaest-sedamnaest” bila je 210.000 KM, a grad je bio zadužen za infrastrukturu - rekao je samostalni stručni saradnik za nacionalne manjine i dijasporu u Gradskoj upravi Bijeljina Ljubiša Stanišić.

U Semberiji živi oko 2.000. Roma, a na ovim aktivnostima se neće stati. Plan je da se u narednom periodu izgrade tri stambene zgrade u naselju Fincov salaš. Prva zgrada biće završena do kraja ove godine, druga do kraja  2020. godine i treća 2021. godine.

- Očekujemo da ćemo u maju početi sa izgradnjom te prve zgrade. Korisnici su odabrani, a osam porodica dobiće krov nad glavom - rekao je Stanišić.

On ističe da se paralelno s tim aktivnostima radi i na obezbjeđivanju sredstava za izgradnju druge zgrade.

- Aplicirali smo i dobili sredstva za izgradnju druge zgrade i mogu da najavim da će biti raspisan javni poziv za lica koja do sada nisu bila obuhvaćena ovim projektima ili nisu znali da se prijave - naveo je on.

Kancelarija za nacionalne manjine i dijasporu u Gradskoj upravi Bijeljina postoji nešto više od godinu i za to vrijeme realizovani su brojni projekti, a jedan od njih je prvo socijalno preduzeće “Agro-plan” u naselju gdje se grade zgrade za smještaj Roma. Preduzeće je otvoreno u saradnji sa Udruženjem “Otaharin” iz Bijeljine.

- Grad Bijeljina i Udruženje “Otaharin” imaju uspješnu saradnju. Pored toga što činimo sve da obezbijedimo stambeno zbrinjavanje romskih porodica, pružamo im i mogućnost da rade i žive od svog rada. U toku je postavljanje drugog plastenika, a planirano ih je još nekoliko na više od 2.000 kvadratnih metara - ističe Stanišić. Ovo preduzeće obilježilo je prvu godišnjicu rada, a u planu je i povećanje broja zaposlenih.

- U plasteniku proizvodimo zdravu, organsku hranu, bez pesticida, a sav višak u proizvodnji dobijaju korisnici udruženja. U prvom planu nije zarada, nego radni odnos. Cilj nam je da proizvedemo što veću količinu proizvoda koji će biti konkurentni na tržištu. Na ovim prostorima nema mnogo proizvođača koji proizvode organsku hranu i mi smo ušli u proces sertifikacije - rekao je izvršni direktor Udruženja građana za promociju i obrazovanje Roma “Otaharin” Dragan Joković.

Romska populacija svakodnevno se suočava sa brojnim problemima. Godinama unazad u “Otaharinu” se bore da opismene što veći broj mladih Roma. Joković je istakao da je nezaposlenost, a time i ekonomska situacija najveća prepreka za školovanje Roma.

- Budući da ekonomska situacija Roma utiče na stepen njihovog obrazovanja, nastojimo da ih što više uključimo u naše udruženje, što je jedan od razloga osnivanja socijalnog preduzeća - rekao je Joković.

Školovanje

Za pomoć Romima godišnje se iz budžeta za nacionalne manjine izdvaja više od 30.000 KM, a uz podršku donatora, Kancelarija za nacionalne manjine pomaže i romskoj djeci tokom školovanja.

- U školu je upisano 116 djece romske nacionalnosti. Grad Bijeljina je obezbijedio novac za njihovu užinu, dok im Udruženje “Otaharin” obezbjeđuje školski pribor i udžbenike  - rekao je Ljubiša Stanišić.

U saradnji sa vrtićem “Čika Jova Zmaj” 16 mališana romske nacionalnosti pohađaće pripremni program pred polazak u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana