Рок за старе студенте остаје 30. септембар

nezavisne.com
Рок за старе студенте остаје 30. септембар

Бањалука - За студенте који студирају по старом програму и којима је остао испит, два или само дипломски рад, до 30. септембра, када је крајњи рок за завршетак студија, биће организовани скоро па свакодневни испитни рокови, казао је Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, док факултети у саставу Универзитета у Бањалуци могу сами одредити додате рокове, ако буде потребе.

Надлежни тврде да до продужење рока студирања за старе студенте неће бити, док представници студентске организације кажу да ће покренути нову иницијативу да се ипак рок помјери. Таквих студената на Бањалучком универзитету има 1.225, а на Универзитету Источно Сарајево 352.

"Имамо захтјева гдје студенти имају по један до два испита, или дипломски и магистарски рад, да им омогућимо да излазе на испите у овом периоду што више. Скоро сваки дан ће им бити на располагању да пријављују и излазе на испите", казао је Пашалић за "Независне".

Он је истакао да не вјерује да ће бити продужен рок студирања, јер је то законска категорија која је у надлежности Народне скупштине РС.

Са Бањалучког универзитета рекли су да је за окончање студија за студенте који студирају по старом програму рок до 30. септембра ове године, те да су скоро сви факултети понудили опцију да студенти који су уписали студије по старом систему, аутоматски пређу на студирање по болоњском процесу.

"Студенти могу полагати испите до краја септембарског рока. Додатне рокове у овом термину факултети у саставу УНИБЛ могу сами одредити, ако се укаже потреба за тим", рекао је Дарио Станковић, портпарол Универзитета у Бањалуци.

Подсјетио је да је посљедња генерација студената на УНИБЛ по старом програму пред увођење болоњског процеса уписана 2007. године.

Са Правног факултета у Бањалуци истичу да је крајњи рок за завшетак студија за студенте који студирају по старом систему 30. септембар.

"Студенти до тога дана студирају према Закону о Универзитету, а тај закон студентима предвиђа могућност изласка само један пут за сваки испитни рок, али у договору с одређеним професорима, углавном четврте године, студенти којима је остало неколико испита могу изаћу и на оба термина у септембру", казао је Зоран Васиљевић, продекан за наставу Правног факултета.

Милан Милишић, предсједник Уније студената РС, ипак је увјерен да ће се наћи рјешење за студенте који студирају по старом прогаму.

"Правни начин на који ће то бити урађено још не знамо, али Влада РС, предсједник РС, Министарство просвјете и културе РС, два универзитета имају у интересу да студенти заврше факултете", казао је Милишић.

Према његовим ријечима, још се не зна какав ће бити статус студента од септембра до децембра, али увјерава да студенти неће бити оштећени.

"Унија студента РС већ у децембру ће послати захтјев Народној скупштини РС да рок за старе студенте продужи и да студенти могу нормално да у редовним роковима полажу испите", казао је Милишић.

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да ови студенти најдуже до краја академске 2017/2018. године могу завршити студије, осим студената уписаних на дипломске студије у трајању од пет или шест година, за које је тај рок 2019/2020.

"Приликом доношења Закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању, који је усвојен у априлу, није било захтјева за продужетак рока овим студентима. Ниједан члан радних група тад није дао приједлог за продужење рока на основу којег би студенти уписани на студије према Закону о универзитету могли да наставе своје школовање у складу с тим прописима", кажу у Министарству.

Додају да су иницијативу за измјену, тј. продужење рока поднијели студенти у јуну и Унија студената РС у јулу ове године.

"Ова лица не губе право на студирање, него своје студије могу редовно наставити у складу с одредбама Закона о високом образовању", кажу у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана