Rogove ukrstilo i snagu odmjerilo osam bikova

Marina Čigoja
Rogove ukrstilo i snagu odmjerilo osam bikova

OŠTRA LUKA - Na tradicionalnoj 238. "Grmečkoj koridi", koja je juče održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, pred više hiljada posjetilaca rogove je ukrstilo i snage odmjerilo osam bikova.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" pobjednici nisu bili proglašeni, a među favoritima za osvajanje prvog mjesta bio je prošlogodišnji pobjednik bik Šaronja vlasnika Stipe Bilandžije i Veljka Tomića iz Mrkonjić Grada, te bik Beronja vlasnika Ratka Kaurina.

Vlasnik prošlogodišnjeg pobjednika kaže da i ove godine očekuje da se Šaronja dobro plasira.

- Iako je konkurencija jaka, očekujem da će Šaronja biti, ako ne na prvom, onda bar na drugom mjestu - kazao je Bilandžija.

Vlasnik glavnog protivnika lanjskog šampiona "Grmečke koride" Ratko Kaurin rekao je da očekuje dobru borbu.

- Ovogodišnja konkurencije za prvu nagradu je veoma jaka, a najveća prijetnja mom Beronji biće bik Šaronja - rekao je Kaurin.

Dodao je da je ova korida veoma značajna jer dugi niz godina okuplja ljude iz svih krajeva RS i BiH.

"Grmečka korida", sa tradicijom dugom više od dva vijeka, može da ponese titulu jedne od najstarijih manifestacija na Balkanu.

Brojni ljubitelji narodnih običaja, druženja i ljepota Grmeča i ove godine tradicionalnoj manifestaciji dali su poseban šarm.

Oni koji koridu ne propuštaju već godinama, kažu da je ovdje, uz jelo, piće i muziku, provod jedinstven i nezaboravan.

Vlasnik bika koji odnese pobjedu u borbi, od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobiće nagradu od 2.500 maraka. Vlasnici drugoplasiranog i trećeplasiranog bika dobiće po 1.500, odnosno 500 maraka.

Načelnik opštine Oštra Luka Drena Kuridža rekla je da su borba bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima.

- I dalje ćemo nastaviti da na ovaj način njegujemo tradiciju našega kraja, a program koride obogatićemo i novim sadržajima. Korida svake godine okuplja sve više posjetilaca i veoma je značajna za našu opštinu - naglasila je Kuridža.

Osim koride, na Popovića brdu održano je i takmičenje u povlačenju konopca, a mnogobrojni učesnici odmjerili su snage i u disciplini bacanja kamena s ramena.

Povreda

Tokom prve jučerašnje borbe, bikovi su probili zaštitnu ogradu prilikom čega je lakše povrijeđen dječak iz publike. Dječak je kolima Hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Istorijat

Drena Kuridža podsjetila je da je ovoj manifestaciji, koja se svake godine održava prve nedjelje poslije Ilindana, ranije domaćin bilo Međeđe brdo u Sanskom Mostu, ali da je poslije egzodusa srpskog naroda iz ove opštine korida prebačena na Popovića brdo.

"Grmečkom koridom" ujedno se završavaju i ilindanske svečanosti, povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana