Рогове укрстило и снагу одмјерило осам бикова

Марина Чигоја
Рогове укрстило и снагу одмјерило осам бикова

ОШТРA ЛУКA - На традиционалној 238. "Грмечкој кориди", која је јуче одржана на Поповића брду код Оштре Луке, пред више хиљада посјетилаца рогове је укрстило и снаге одмјерило осам бикова.

До закључења овог броја "Гласа Српске" побједници нису били проглашени, а међу фаворитима за освајање првог мјеста био је прошлогодишњи побједник бик Шароња власника Стипе Биланџије и Вељка Томића из Мркоњић Града, те бик Бероња власника Ратка Каурина.

Власник прошлогодишњег побједника каже да и ове године очекује да се Шароња добро пласира.

- Иако је конкуренција јака, очекујем да ће Шароња бити, ако не на првом, онда бар на другом мјесту - казао је Биланџија.

Власник главног противника лањског шампиона "Грмечке кориде" Ратко Каурин рекао је да очекује добру борбу.

- Овогодишња конкуренције за прву награду је веома јака, а највећа пријетња мом Бероњи биће бик Шароња - рекао је Каурин.

Додао је да је ова корида веома значајна јер дуги низ година окупља људе из свих крајева РС и БиХ.

"Грмечка корида", са традицијом дугом више од два вијека, може да понесе титулу једне од најстаријих манифестација на Балкану.

Бројни љубитељи народних обичаја, дружења и љепота Грмеча и ове године традиционалној манифестацији дали су посебан шарм.

Они који кориду не пропуштају већ годинама, кажу да је овдје, уз јело, пиће и музику, провод јединствен и незабораван.

Власник бика који однесе побједу у борби, од организатора манифестације, општине Оштра Лука, добиће награду од 2.500 марака. Власници другопласираног и трећепласираног бика добиће по 1.500, односно 500 марака.

Начелник општине Оштра Лука Дрена Куриџа рекла је да су борба бикова традиција коју треба чувати и преносити будућим нараштајима.

- И даље ћемо наставити да на овај начин његујемо традицију нашега краја, а програм кориде обогатићемо и новим садржајима. Корида сваке године окупља све више посјетилаца и веома је значајна за нашу општину - нагласила је Куриџа.

Осим кориде, на Поповића брду одржано је и такмичење у повлачењу конопца, а многобројни учесници одмјерили су снаге и у дисциплини бацања камена с рамена.

Повреда

Током прве јучерашње борбе, бикови су пробили заштитну ограду приликом чега је лакше повријеђен дјечак из публике. Дјечак је колима Хитне помоћи пребачен у болницу.

Историјат

Дрена Куриџа подсјетила је да је овој манифестацији, која се сваке године одржава прве недјеље послије Илиндана, раније домаћин било Међеђе брдо у Санском Мосту, али да је послије егзодуса српског народа из ове општине корида пребачена на Поповића брдо.

"Грмечком коридом" уједно се завршавају и илинданске свечаности, поводом крсне славе општине Оштра Лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана