Родитељи радије бирају “популарне” школе

nezavisne.com
Родитељи радије бирају “популарне” школе

Бањалука, Приједор - Родитељима постаје све битније да им дијете иде у одређену школу, која је на гласу као престижнија и популарна, а не као некада да им је образовна установа што ближе кући.

Потврдили су то и директори образовних установа, наводећи да је данас многим родитељима важан престиж једне школе, као и ко су ученици с којима ће њихова дјеца сједити у ђачким клупама.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, истиче да је родитељима постало битно ко иде у одређене школе.

“Родитељи чија дјеца не припадају одређеном уписаном подручју морају добити сагласност од Одјељења за образовање у Градској управи и навести оправдан разлог због чега желе да упишу дијете у неку другу школу, али у посљедње вријеме то бирање одређених школа постало је чисти снобизам”, рекао је Попржен за “Независне”.

Додао је да школе не би смјеле уписати ниједног ђака који нема доказ да станује на том уписном подручју.

Из Градске управе Бањалука истичу да се Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт за упис у наредну школску годину обратило око 180 родитеља са захтјевом за упис дјетета у школу чијем уписном подручју дијете не припада по пријављеном мјесту пребивалишта.

Жељка Опачић, дирекорица бањалучке ОШ “Иво Андрић”, потврдила је да сваке године имају одређен број захтјева родитеља да дјеца похађају управо ову школу.

“Ту су неки оправдани разлози, на примјер да су баке и деке негдје у близини школе, да је родитељима лакше због посла и досад нисмо имали разлог да не прихватимо дјете. Ми се увијек радујемо нашим ђацима”, казала је Опачићева.

Додаје да ова школа сваке године има потребу да упише ученике који не припадају њиховом уписном подручју.

“Прошле школске године имали смо око 15 ученика који не припадају нашем уписном подручју, док за наредну још немамо тачну информацију колико је било захтјева”, појаснила је Опачићева.

Стевица Џогазовић, предсједник Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да школе у њиховој регији у највећем броју поштују прописана уписна подручја, али сигурно да је родитељима приликом избора школе постало битно да је квалитет наставе на високом нивоу и да је школа на “добром гласу”.

“Има случајева да родитељи желе да упишу дјецу у неку другу школу која није у њиховом уписном подручју, али не много. Конкретно, у Основној школи 'Доситеј Обрадовић' то је неких до пет случајева на годишњем нивоу”, појаснио је Џогазовић.

Додао је да родитељи у складу са својим законским правом могу да се обрате локалној заједници и уз образложење одређених оправданих разлога да траже да се дјете упише у школу која није на уписном подручју гдје живе.

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да је одлука на локалним заједницама о уписним подручјима.

 ”У сарадњи са школама и на захтјев родитеља, локална заједница даје сагласност да дијете буде уписано у школу којој не припада по уписном подручју”, казали су из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана