Robne rezerve prodaju potraživanja da namire svoje dugove

Milijana Latinović
Robne rezerve prodaju potraživanja da namire svoje dugove

Banjaluka - Odbor povjerilaca Robnih rezervi u stečaju trebalo bi da u toku sedmice donese odluku pod kojim uslovima će to propalo preduzeće pokušati da proda potraživanja iz 2011. godine koja iznose 2,27 miliona maraka i tako namiri bar dio svog duga.

Istakla je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica Robnih rezervi Dosta Baraković i podsjetila da se ta potraživanja odnose na isporučeno mineralno đubrivo i dizel gorivo koje je tada preuzelo 3.590 korisnika.

- Analizom smo utvrdili da bi minimalni troškovi taksi na tužbe i presude iznosili 359.600 KM, a minimalni troškovi taksi na prijedlog za izvršenje i riješenje po izvršenju 179.800 KM - pojasnila je Barakovićeva.

Dodala je da je, s obzirom na visinu troškova, neisplativo tužiti dužnike, te da je na posljednjoj Skupštini povjerilaca koja je održana 11. juna donesen zaključak da se ta potraživanja pokušaju prodati.

- Ekonomski je mnogo opravdanije pokušati prodati ta potraživanja. Već jednom smo imali licitaciju za prodaju tih potraživanja sa sto odstotnom vrijednošću, ali kupca nije bilo. Odbor će donijeti odluku pod kojim uslovima i za koliko novca će ta potraživanja biti ponuđena - rekla je Barakovićeva i dodala da će ukoliko ponovo ne bude kupaca, Odbor donijeti odluku o snižavanju cijene.

Osim toga, Robne rezerve potražuju 1,24 miliona KM za isporučeno mineralno đubrivo i gorivo iz 2009. godine, koje takođe pokušavaju da naplate vansudskim putem, jer su utuživanja i izvršni postupci samo dodatni trošak za to propalo preduzeće.

- U saradnji sa Agencijom za agrarna plaćanja RS dogovoreno je da ti dužnici Robnih rezervi ne mogu biti korisnici podsticaja koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS putem te agencije, tako da ukoliko žele dobiti podsticaj, moraju prethodno izmiriti obaveze prema nama - istakla je Barakovićeva. 

Osim toga, na posljednjoj Skupštini povjerilaca donesena je odluka i da se pokrene tužba za naplatu potraživanja od bijeljinskog preduzeća “Žitopromet” koje već nekoliko mjeseci grca u problemima.

- Čuli smo da je dogovorena prodaja tog preduzeća nekim Izraelcima i to nas raduje. Kod njih smo imali skladištene žitarice, oni su to potrošili, a nama ostali dužni oko 32.000 KM - rekla je Barakovićeva.

Kada će i kako biti okončan stečaj u Robnim rezervama koji traje od jula 2017. godine, Barakovićeva ističe da je teško prognozirati, jer i dalje traju postupci za dokazivanje vlasništva nad imovinom u Modriči i Vrbanji, jer ono za šta nema dokaz o vlasništvu nije moguće ni prodati.

Isplata

Dosta Baraković je istakla da je radnicima u februaru isplaćeno ukupno 160.902 KM, te da je to bila prva isplata od otvaranja stečaja u Robnim rezervama.

- Novac je dobilo 35 radnika i ovom isplatom je viši isplatni red namiren 100 odsto - rekla je Barakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana