Робне резерве продају потраживања да намире своје дугове

Милијана Латиновић
Робне резерве продају потраживања да намире своје дугове

Бањалука - Одбор повјерилаца Робних резерви у стечају требало би да у току седмице донесе одлуку под којим условима ће то пропало предузеће покушати да прода потраживања из 2011. године која износе 2,27 милиона марака и тако намири бар дио свог дуга.

Истакла је то за “Глас Српске” стечајна управница Робних резерви Доста Бараковић и подсјетила да се та потраживања односе на испоручено минерално ђубриво и дизел гориво које је тада преузело 3.590 корисника.

- Анализом смо утврдили да би минимални трошкови такси на тужбе и пресуде износили 359.600 КМ, а минимални трошкови такси на приједлог за извршење и ријешење по извршењу 179.800 КМ - појаснила је Бараковићева.

Додала је да је, с обзиром на висину трошкова, неисплативо тужити дужнике, те да је на посљедњој Скупштини повјерилаца која је одржана 11. јуна донесен закључак да се та потраживања покушају продати.

- Економски је много оправданије покушати продати та потраживања. Већ једном смо имали лицитацију за продају тих потраживања са сто одстотном вриједношћу, али купца није било. Одбор ће донијети одлуку под којим условима и за колико новца ће та потраживања бити понуђена - рекла је Бараковићева и додала да ће уколико поново не буде купаца, Одбор донијети одлуку о снижавању цијене.

Осим тога, Робне резерве потражују 1,24 милиона КМ за испоручено минерално ђубриво и гориво из 2009. године, које такође покушавају да наплате вансудским путем, јер су утуживања и извршни поступци само додатни трошак за то пропало предузеће.

- У сарадњи са Агенцијом за аграрна плаћања РС договорено је да ти дужници Робних резерви не могу бити корисници подстицаја које додјељује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС путем те агенције, тако да уколико желе добити подстицај, морају претходно измирити обавезе према нама - истакла је Бараковићева. 

Осим тога, на посљедњој Скупштини повјерилаца донесена је одлука и да се покрене тужба за наплату потраживања од бијељинског предузећа “Житопромет” које већ неколико мјесеци грца у проблемима.

- Чули смо да је договорена продаја тог предузећа неким Израелцима и то нас радује. Код њих смо имали складиштене житарице, они су то потрошили, а нама остали дужни око 32.000 КМ - рекла је Бараковићева.

Када ће и како бити окончан стечај у Робним резервама који траје од јула 2017. године, Бараковићева истиче да је тешко прогнозирати, јер и даље трају поступци за доказивање власништва над имовином у Модричи и Врбањи, јер оно за шта нема доказ о власништву није могуће ни продати.

Исплата

Доста Бараковић је истакла да је радницима у фебруару исплаћено укупно 160.902 КМ, те да је то била прва исплата од отварања стечаја у Робним резервама.

- Новац је добило 35 радника и овом исплатом је виши исплатни ред намирен 100 одсто - рекла је Бараковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана