Резерват “Дрина” отвара бројне могућности

Срна
Резерват “Дрина” отвара бројне могућности

Бањалука - Успостављање прекограничног Резервата биосфере “Дрина” значајно је за Републику Српску и БиХ јер до сада ниједно природно добро из БиХ није уврштено на листу свјетске природне баштине УНЕСКО-а, рекла је виши стручни сарадник за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Жељка Стојчић.

Подсјетила је да Српска већ има два заштићена подручја на тентативној или привременој листи потенцијалних добара, погодних за упис на Листу УНЕСКО-а, прашуму Перућицу у Националном парку “Сутјеска” и прашуму Јањ.

- Ово је први пут да дајемо иницијативу за успостављање прекограничног заштићеног подручја, чиме се отварају бројне могућности за Српску и БиХ - рекла је Стојчићева јуче у Бањалуци прије првог састанка о номинацији и успостављању прекограничног Резервата биосфере “Дрина” у сарадњи са Министарством заштите животне средине Србије.

Према њеним ријечима, Национални парк “Дрина” одликује се изузетним природним вриједностима и пружа бројне могућности за развој туризма, науке, понуде културних и природних вриједности.

Помоћница министра заштите животне средине Србије Јасмина Јовић појаснила је да би у састав Резервата биосфере “Дрина”, као прекограничног заштићеног подручја, требало да уђу већ заштићена подручја у Србији, и то Национални парк “Тара” и Паркови природе “Мокра Гора” и “Заовине”, а на подручју РС Национални парк “Дрина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана