Република Српска домаћин дјеци са Косова и Метохије: Слобода и трајна пријатељства у РС

Анита Јанковић-Речевић, Снежана Тасић
Република Српска домаћин дјеци са Косова и Метохије: Слобода и трајна пријатељства у РС

Бањалука - С циљем повезивања српског народа, протеклог викенда у Републику Српску је стигло око 900 малишана са Косова и Метохије, а гостопримство и топли дом пружиле су им бројне породице у чак 18 локалних заједница, од Новог Града до Требиња.

Дјеца с Космета у Српској бораве у оквиру традиционалног пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и РС”, а наредних пет дана очекују их бројни излети и дружења са вршњацима.

Централни дочек за малишане уприличен је у суботу у Андрићграду, гдје их је свечано дочекао министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

- Сви смо радосни због доласка ученика са Космета. Значај овог пројекта је огроман јер спајањем дјеце стварамо трајна пријатељства - рекао је Малешевић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов каже да је ово најмасовнији долазак дјеце до сада, који је подржало више од 800 породица из цијеле Српске. Истакао је да су малишани стигли из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Вучитрна, Србице, Пећи, Клине, Обилића, Косова Поља, Грачанице, Липљана, Штрпца, Новог Брда, Гњилана, Витине и Косовске Каменице те да је с њима у пратњи дошло 80 професора и наставника.

- Малишани су смјештени у домаћинским породицама и свима им желимо угодан и незабораван боравак у РС и да ову седмицу уживају у слободи, која им највише недостаје на Косову и Метохији - рекао је Арлов и додао да ће малишани у четвртак бити гости на пријему у Влади РС.

Дванаестогодишњи Давид Ракић из Косовске Митровице другу годину заредом у посјети је Републици Српској.

- Много ми се свиђа овде. Лани сам исто био у Бањалуци, али у другој породици. Људи су веома љубазни и гостопримљиви, а највише ми прија слобода, коју овде деца имају, јер то немам код куће. У Митровици увек морам да пазим куда се крећем и шта радим јер смо сви у сталном страху од Албанаца. У Бањалуци са другарима идемо куда год пожелимо - рекао је Ракић и додао да планира и идуће године да посјети РС.

Приједорске породице смјештај су пружиле за 46 ученика и три наставника са Косова, а директорица Основне школе “Бранко Ћопић” у Приједору Сања Муњиза обећала је да ће се максимално потрудити како би седмодневни боравак у њиховом граду дјеци са Космета учинили што љепшим и безбрижнијим. У наредним данима планиран је заједнички одлазак у биоскоп те обилазак планине Козаре и стратишта Градина.

У Нови Град стигло је 50 дјеце из Лепосавића, а топли дом су им пружиле породице ученика основних школа “Свети Сава”, “Вук Караџић” и “Драган Вујановић”.

Наставник у ОШ “Лепосавић” Стеван Милутиновић рекао је да су прошле године дјеца са Космета у Новом Граду имала изузетно добар пријем.

Дјеца из Бабиног Моста, њих 24, бораве у Прњавору, а дочекао их је начелник општинског Одјељења за локални и економски развој и друштвене дјелатности Љубиша Шикарац, који је увјерен да ће се Прњаворчани показати као добри домаћин и да ће дјеца кући понијети лијепе успомене.

Начелник Хан Пијеска Владо Остојић дочекао је 26 косовских ученика, изразивши задовољство што ће малишани из братске Србије провести неколико дана у слободи и миру код својих вршњака у Хан Пијеску.

- Сувишно је подсјећати да смо један народ, да смо браћа, да смо преживјели много сличних невоља и да једни друге морамо помагати на све начине - истакао је Остојић.

У духу добрих домаћина и Добој је угостио дјецу с Космета.

Стотину њих из Косовске Митровице и Прилужја смјештено је у породицама чија дјеца похађају добојске ОШ “Свети Сава” и “Вук Стефановић Караџић”.

Дјеца с Косова бораве и у Бањалуци, Градишци, Челинцу, Теслићу, Дервенти, Модричи, Броду, Шамцу, Палама, Источном Новом Сарајеву, Вишеграду и Требињу.

Подршка пројекту

Пројекат доласка дјеце са Космета у РС покренут је 2012. године с циљем стварања нових пријатељстава српске дјеце.

- Овогодишњи седми пројекат подржало је 18 локалних заједница, многе основне школе, Министарство просвјете и културе, Министарство породице, омладине и спорта, “Електропривреда” и “Шуме РС”, Бања “Врућица”, Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и Управа Владе Србије за дијаспору и сарадњу са Србима у региону - истакао је Арлов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана