Rendžeri NP Sutjeska dronom i senzorskim kamerama čuvaju životinjsko carstvo

Srna
Rendžeri NP Sutjeska dronom i senzorskim kamerama čuvaju životinjsko carstvo

Foča - Područje Nacionalnog parka “Sutjeska” trenutno nastanjuje oko 800 divokoza, a da bi se dostigao optimalan kapacitet staništa od 1.300 jedinki, ova javna ustanova je “objavila rat” krivolovcima i uz pomoć drona i druge savremene opreme sve je uspješnija u toj borbi.

Stručni saradnik za lov u Nacionalnom parku “Sutjeska” Željko Sekulić pojasnio je da je uže područje parka strogo zaštićeno i da je lov tu zabranjen, dok je u široj zoni zaštite, u Posebnom lovištu površine 49.106 hektara, dozvoljen komercijalni lov, ali uz godišnji odstrel svega dva i po odsto od ukupnog broja divokoza.


“To je 21 jedinka za ovu godinu. Reproduktivna moć divokoze je manja od ostalih vrsta divljači, jer ona tek sa dvije i po godine učestvuje u parenju, dok se srna pari znatno ranije, tako da se divokoza najmanje lovi. Srna donosi najčešće na svijet dvoje mladih, a divokoza uglavnom jedno”, rekao je Sekulić.

On je naveo da Posebno lovište trenutno nastanjuje oko 750 srna i oko 70 medvjeda, a da je bogato i vukom, velikim tetrijebom, zecom, jarebicom, šumskom kokom, te da lovci dolaze iz svih krajeva Evrope.

“Mnogo je domaćih gostiju iz BiH i Srbije, ali često nam dolaze i lovci iz Austrije, Češke, Velike Britanije i drugih zemalja. Proljetos su nam dolazili Austrijanci u lov na tetrijeba, medvjeda i vuka”, naveo je Sekulić.

Prema cjenovniku resornog ministarstva, koji je isti za sva komercijalna lovišta u Srpskoj, odstrel medvjeda zlatne medalje, sa više od 300 poena, košta 8.500 KM, srebrenog 7.000, a bronzanog 5.500 KM, a ove godine je u Nacionalnom parku “Sutjeska” dozvoljen odstrel pet medvjeda.

Zahvaljujući dronu, sa kojim vrše nadzor lovišta iz vazduha, kao i senzorskim kamerama, koje postavljaju na više mjesta u lovištu, ali i danonoćnim prisustvom na terenu, lovočuvari su u posljednjih deset mjeseci otkrili 12 krivolovaca i zaplijenili 10 pušaka.

“Nabavili smo savremeni dron koji nam mnogo olakšava posao. Dobili smo ga od prijatelja iz Beograda, a njegova vrijednost je oko 5.000 KM”, rekao je direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović.

On je dodao da bi uskoro trebala biti nabavljena i termovizijska kamera.

“Ta kamera bilježi sve pokrete u prirodi, svakog živog organizma i ljudi. Maksimalno ćemo se posvetiti zaštiti prirode i prirodnih ljepota Nacionalnog parka žSutjeskaž, istakao je Pavlović.

Na području Nacionalnog parka postoje i trajno zaštićene vrste divljači koje se ne smiju loviti, a to su vidra, vjeverica, koka velikog tetrijeba, koka lještarke, porodice sokolova, sova i orlova, među kojima je i suri orao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana