Рекреативци олако улазе у спортске авантуре

Данијела Стоканић
Рекреативци олако улазе у спортске авантуре

Бањалука - Провјера здравственог стања, између осталог, срца и плућа прије сваке веће физичке активности требало би да буде обавеза свих рекреативаца, а љекарско увјерење услов за учествовање на манифестацијама са захтјевнијим спортским дисциплинама.

Поручили су то јуче љекари, који, како кажу, на прсте једне руке могу набројати колико им се рекреативаца, између осталих тркача и планинара, до сада обратило прије планиране физичке активности.

Према њиховим ријечима, физичке активности попут вјежбања, трчања и планинарења су као лијек, ако се правилно дозирају, али могу имати погубан исход ако се у њих упусти неко ко за то није спреман.

Начелник Службе медицине спорта у Заводу за медицину рада и спорта РС Милидраг Вукотић истиче да је недавни Бањалучки полумаратон показао да мало који рекреативац мари за здравље што потврђује податак да им се ниједан учесник није јавио како би пред трку провјерио здравствено стање.

- Учешће у захтјевнијим спортским дисциплинама као што је полумаратон, захтијева обавезну контролу седиментације, крвне слике, шећера у крви, урин и ЕКГ - казао је Вукотић и истакао да су лани пред ову манифестацију прегледали неколицину учесника.

Он сматра да би организатори спортских манифестација требало да од учесника као прво траже љекарско увјерење не старије од мјесец, што, како каже, није случај у Српској.

- Обавезан љекарски преглед требало би да прођу и рекреативци прије уписа у теретану или на фитнес, као и планинари, како би се увјерили да је локомоторни систем спреман за одређену физичку активност. На пут прије консултација са љекаром никако не би требало да крену ни ходочасници, јер то је једна од екстремних активности - рекао је Вукотић.

Директор фочанског Дома здравља Мирослав Ристановић истакао је да професионални спортисти из Фоче редовно долазе на љекарске прегледе, док ниједан рекреативац није затражио провјеру здравственог стања.

- Сви који се рекреативно баве неким спортом требало би да с времена на вријеме ураде бар основне претраге. Колеге и ја се не сјећамо када је неко од суграђана ко иде у теретану, на аеробик или планинарење дошао на основне анализе или бар затражио савјет љекара - казао је Ристановић.

Да ни требињски рекреативци нису ништа одговорнији када је у питању превентива потврђују у тамошњем Дому здравља.

- Превентивни прегледи су увијек добро дошли - казала је специјалиста породичне медицине у овом Дому здравља Татјана Бошњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана