Регистрација комбија само за правна лица?

nezavisne.com
Регистрација комбија само за правна лица?

Бањалука - Због илегалних превозника са комби возилима од осам сједишта легални превозници свакодневно губе путнике, те ће с тога тражити да таква возила могу регистровати само правна лица и да закон према илегалцима буде ригорознији.

Легални превозници кажу да се такав криминал може сузбити бољом контролом.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника РС, каже да се путничка комби возила са осам мјеста могу регистровати на физичко лице, те да није потребно да власник таквог возила буде правно лице.

“Постоји жеља да радимо на томе како би се у закон увело да физичка лица не могу регистровати комби возила од осам мјеста. Врши се тиме злоупотреба таквих возила у нелегалан превоз, па ћемо видјети да ли ће то проћи кроз законску основу”, каже Грбић.

Међутим, он истиче да је тешко забранити некоме да региструје такво возило на своје име и презиме, али да инспектори и надлежни органи могу више порадити на проблему илегалног превоза.

Он каже да је то највећи проблем са којима се сусрећу и да константно пишу Министарству саобраћаја и веза РС, јер им илегалци узимају “цијену”, те са институцијама покушавају да ријеше тај проблем.

“Ми смо земља апсурда, гдје се са десетак марака са неким инспектором или полицијом тај проблем рјешава. Не може легалан превоз бити конкурент таквом превозу и ми због тога губимо своје услуге. Свакодневно на бањалучком транзиту купе путнике и превозе их ван земље. Бољим радом се то може спријечити, а илегални превозници ће се тим бавити док год закон не буде ригорознији”, рекао је Грбић.

Дејан Мијић, директор бањалучког “Аутопревоза” и предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС, каже да је највећи проблем са којим се легални превозници сусрећу тај што физичка лица комби возилима са осам мјеста илегално превозе путнике.

“Илегални превозници угрожавају легалне, угрожавају животе путницима, не плаћају држави ништа, комплетан приход узимају себи и то је чисти криминал. Тешко се то може спријечити, осим бољим радом инспекцијске службе или уредити законодавство и прописе на основу искустава са терена гдје би се одузимала таква возила, по угледу на остале земље на западу”, рекао је Мијић за “Независне”.

Он је  додао да се на Западу у таквим случајевима одузима комплетна имовина која је стечена том дјелатношћу те се од тог тренутка завршава превозничка каријера за сва времена.

Он каже да такви илегални превозници возе најчешће за земље западне Европе.

“Искључиво су то путничка возила са осам плус једним сједиштем, гдје возач дође на границу и каже да му је то све родбина, па је веома тешко доказати да тако нешто није легално”, рекао је Мијић.

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да досад нису запримили званичну иницијативу или приједлог да физичка лица више не могу регистровати комби возила са осам мјеста.

“Министарство заједно са МУП-ом РС, Привредном комором РС, Републичком управом за инспекцијске послове и другим укљученим субјектима ради на сузбијању нелегалног превоза”, кажу у овом министарству и додају да инспекцијски органи прописаним новчаним казнама, те мјерама искључења и одузимања возила терете нелегалне превознике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана