Refundacija troškova za kupovinu citostatika na vrhu prioriteta

A. J. R.
Refundacija troškova za kupovinu citostatika na vrhu prioriteta

Banjaluka - Oboljeli od karcinoma u RS već neko vrijeme suočeni su sa nedostatkom citostatika, zbog čega primaju zamjensku terapiju, a pacijentima koji su prinuđeni da kupuju ove lijekove u apotekama troškovi će biti refundirani.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS potvrđuju da trenutno nemaju pojedinih citostatika, te da Fond zdravstvenog osiguranja RS sprovodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u RS. 

- Zahvaljujući mogućnostima primjene različitih terapijskih protokola liječenje pacijenata ni na koji način nije ugroženo. Pacijenti koji nisu u mogućnosti da prime zamjenski lijek citostatike mogu nabaviti u apotekama - rekli su u UKC-u RS.

Iz Fonda poručuju da je isporuka citostatika "etopozida", "docetaksala", "tioguanina" i "talidomida" već počela po bolnicama širom Srpske.  

- To su citostatici za liječenje tumora unutrašnjih organa.

Ukoliko se desi da u bolnici nema nekog citostatika, oboljeli mogu sami kupiti lijek, a troškove ćemo refundirati - rekli su u Fondu. 

Dodali su da su zahtjeve za refundaciju kupljenih citostatika stavili na vrh liste prioriteta kako bi osiguranicima u najkraćem roku refundirali troškove.

Naveli su da svake godine tendere za nabavku lijekova raspišu na vrijeme, ali zbog složenosti procedura javnih nabavki tenderi znaju potrajati mjesecima.

- Jedan od razloga zašto je došlo do nestašice pojedinih citostatika je i taj što se na raspisane tendere niko nije javio od dobavljača. Osim toga, pojedini dobavljači su ponudili previsoke cijene, znatno više u odnosu na cijene prethodnih godina jer im je to omogućio novi Pravilnik o načinu kontrole cijena - rekli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana