Reforma Zavoda za zapošljavanje završena u drugoj polovini godine

ATV
Reforma Zavoda za zapošljavanje završena u drugoj polovini godine

Izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju, ključne za reformu, očekuju se sredinom 2019. Dok se to ne desi, jačamo našu savjetodavnu ulogu i rad sa nezaposlenima, kaže Miroslav Vujičić.direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Bukvalno svaki naš savjetodavac - a ima ih nekih 190, obavlja razgovore sa svakim nezaposlenim, gdje u toku razgovora postavlja određena pitanja i dobija jasnu sliku kakve kompetencije ima taj nezaposleni, zatim ih dijelimo u tri grupe - lakše, teže i uslovno zapošljive kategorije, i na osnovu te trijaže radimo sa njima i sa poslodavcima”, kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Kada zakon bude izmjenjen, aktivni tražioci posla će biti razdvojeni od onih koji ga ne traže, ali koriste druge privilegije, kao što je besplatno zdravstveno osiguranje. Tu obavezu će na sebe preuzeti Fond zdravstvenog osiguranja. Sređivanje evidencije nezaposlenih je jedna od stavki koje smo dogovorili još sa prethodnom Vladom, kažu u uniji poslodavaca.

“U tome su usvojene sve naše primjedbe. Sad ostaje samo na Vladi i Zavodu da provedu ono što je dogovoreno. Reforma tek počinje, i za sada još ništa nije urađeno”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Reforma Zavoda je dio plana Vlade da obezbijedi kvalitetniju radnu snagu za privredu, ali i da bolje poveže obrazovanje sa tržištem rada u Republici Srpskoj. Osim promjena na birou, Vlada planira da unaprijedi visoko obrazovanje, mijenja upisnu politiku i razvija dualno obrazovanje u srednjim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana