Реформа Завода за запошљавање завршена у другој половини године

ATV
Реформа Завода за запошљавање завршена у другој половини године

Измјене Закона о посредовању у запошљавању, кључне за реформу, очекују се средином 2019. Док се то не деси, јачамо нашу савјетодавну улогу и рад са незапосленима, каже Мирослав Вујичић.директор Завода за запошљавање Републике Српске.

“Буквално сваки наш савјетодавац - а има их неких 190, обавља разговоре са сваким незапосленим, гдје у току разговора поставља одређена питања и добија јасну слику какве компетенције има тај незапослени, затим их дијелимо у три групе - лакше, теже и условно запошљиве категорије, и на основу те тријаже радимо са њима и са послодавцима”, каже Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Када закон буде измјењен, активни тражиоци посла ће бити раздвојени од оних који га не траже, али користе друге привилегије, као што је бесплатно здравствено осигурање. Ту обавезу ће на себе преузети Фонд здравственог осигурања. Сређивање евиденције незапослених је једна од ставки које смо договорили још са претходном Владом, кажу у унији послодаваца.

“У томе су усвојене све наше примједбе. Сад остаје само на Влади и Заводу да проведу оно што је договорено. Реформа тек почиње, и за сада још ништа није урађено”, каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Реформа Завода је дио плана Владе да обезбиједи квалитетнију радну снагу за привреду, али и да боље повеже образовање са тржиштем рада у Републици Српској. Осим промјена на бироу, Влада планира да унаприједи високо образовање, мијења уписну политику и развија дуално образовање у средњим школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана