Različite naknade za legalizaciju objekata suprotne Ustavu RS

Srna
Različite naknade za legalizaciju objekata suprotne Ustavu RS

Banjaluka - Ustavni sud RS utvrdio je juče da pojedine odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju Srpske, kojima je propisana naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Ustavni sud je ocijenio da je neusaglašenost osporenih odredaba rezultat toga što su njima naknade određene na nejednak način u odnosu na one koje su dužni plaćati legalni graditelji objekata. Time je, prema ocjeni Ustavnog suda, razlikovanje investitora legalnih i nelegalnih objekata suprotno garancijama ravnopravnosti građana i pravne jednakosti pred zakonom iz člana 10 Ustava RS.

Iz Ustavnog suda je saopšteno i da pojedine odredbe Pravilnika o sprovođenju kontinuirane edukacije nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o Republičkoj upravi.

Na sjednici Ustavnog suda, koja je održana juče u Banjaluci, utvrđeno je da član 120 Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske, kao ni pojedini članovi Krivičnog zakonika.

Sudije su utvrdile i da pojedine tačke odluke o visini troškova upisa u imenik advokata Advokatske komore Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o advokaturi Srpske. Osporenom odredbom propisano je da je visina troškova upisa u imenik advokata Advokatske komore u iznosu od 7.000 KM propisana paušalno i arbitrarno, što je suprotno garancijama ustavnog načela vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana