Расту трошкови за биолошку терапију

Свјетлана Ђуричић
Расту трошкови за биолошку терапију

Бањалука - Биолошком терапијом за немалигне болести тренутно се лијечи 140 пацијената у Републици Српској, а за ове лијекове у 2018. години биће утрошена око три милиона КМ.

Према подацима Фонда здравственог осигурања Српске, трошкови за ове лијекове су од 2014. године, када је уведена ова терапија за немалигне болести, са 700.000 КМ повећани на 2,5 милиона КМ годишње. Толико су, наиме, износили трошкови у прошлој години и то због повећаних права пацијената и уврштавања нових индикација.

Напоменули су да је Српска лидер у региону по доступности ових лијекова нове генерације осигураницима.

- Међу првима смо увели биолошку терапију за немалигне болести у права осигураника јер, примјера ради, ФБиХ, као и Србија, још не финансирају ову терапију за своје осигуранике - рекли су из Фонда.

Специјалиста гастроентерохепатологије Романа Рајић казала је да је у Српској у порасту број обољелих од упалних болести цријева, међу којима предњаче Кронова болест и улцерозни колитис. Ова обољења су најчешће индикације за биолошку терапију у гастроентерохепатологији. На терапији биолошким лијековима “хумира” и “ремикејд” тренутно је око 30 пацијената.

- Биолошка терапија је по смјерницама посљедња за којом посежемо, јер смо међу сиромашнијим земљама и немамо на располагању те лијекове довољно често колико би требало. Кад укључујемо ову терапију, у дилеми смо шта да радимо, јер буџет Фонда то диктира. Дешава се да, када постигнемо резултате, они кажу да нема терапије, па нас то враћа на почетак - каже Рајићева.

С друге стране, додаје, по најновијим смјерницама, биолошка терапија се, нарочито код младих особа, укључује као једна од првих линија одбране, јер се не чека да се дође до узнапредованог стадијума болести и инвалидитета. Ова врста лијека требало би да се примјењује трајно.

- Када неко има добар одговор на терапију, онда треба да у одређеном периоду прима тај лијек. Сваки пут кад се прекине лијечење биолошком терапијом, испочетка креће лијечење ударном дозом, да би се дошло до дозе одржавања. Тада се повећавају и трошкови за биолошку терапију - истакла је Рајићева.

Биолошка терапија “хумира” одобрена је двадесетпетогодишњем пацијенту из Бањалуке, који није желио да му објавимо име.

- Више од десет година болујем од Кронове болести. Ова терапија ми помаже да нормално живим - рекао је овај пацијент и додао да једна ампула коју финансира ФЗО РС кошта око 1.500 КМ, а зависно од стања потребне су двије до три ампуле мјесечно. За лијечење на годишњем нивоу по пацијенту потребне су десетине хиљада КМ.

Индикације

Фонд здравственог осигурања РС од 2014. у потпуности финансира биолошку терапију за немалигне болести, попут улцерозног колитиса, Кронове болести, реуматоидног артритиса, јувенилног идиопатског артритиса, псоријатичног артритиса, те анкилозирајућег спондилитиса.

- У 2018. години је уведена још једна нова индикација, псоријаза, првенствено због пацијената млађег животног доба - казали су из Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана