Радници прије одласка у Словенију да провјере послодавца

Срна
Радници прије одласка у Словенију да провјере послодавца

Сарајево - Директор Агенције за запошљавање у БиХ Муамер Бандић поручио је да би радници из БиХ прије одласка на рад у Словенију требало да контактирају Агенција за рад и запошљавање БиХ и информишу се о условима рада у тој држави.

На позив Независног синдиката радника Словеније, делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ, на челу са Бандићем, учествовала је на састанку чији је циљ био разматрање могућности унапређења спровођења Споразума о запошљавању радника из БиХ у Словенији, као и заштите права радника код оних послодаваца који та права угрожавају.

Током састанка констатовано је да је потребно уложити додатне напоре у вези са информисањем радника који намјеравају да се запосле у Словенији, саопштено је данас из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Бандић је навео да је неопходно да радници прије одласка у Словенију провјере у Агенцији за рад и запошљавање БиХ о каквом је послодавцу је ријеч, те да се упознају са условима рада у Словенији.

"Већина радника који одлазе у иностранство не користе у довољној мјери капацитете Агенције за рад и запошљавање БиХ, односно не контактирају нас како би сазнали детаље у вези са Споразумом и условима запошљавања у Словенији. Са појачаним ангажманом Агенције на заштити права радника у Словенији и, захваљујући медијском праћењу ове теме, у посљедних пола године ми имамо повећан број кандидата који користе информације добијене у Агенцији", рекао је Бандић.

Он истиче да је битно да радници не потписују никакве неиспуњене папире, уговоре или изјаве које не разумију, већ да се у тим случајевима обрате словеначком синдикату за помоћ.

Бандић је додао да тај ниво повјерења желе да унаприједе, како би још већем броју кандидата свакодневно били на услузи.

Састанку у Словенији присуствовали су и представници Инспекције за рад Словеније којима су предочени проблеми са којима се радници из БиХ сусрећу код послодаваца у тој држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана