Radnici izlaze na ulicu u septembru?

Radnici izlaze na ulicu u septembru? 25.08.2018 12:48 | Marijana Miljić

Banjaluka - Konfederacija sindikata Republike Srpske organizovaće najmasovniji protest radnika u septembru ako do 31. avgusta ne dobije odgovor od Vlade Srpske za zajednički sastanak na kojem bi bilo riječi o rješavanju problema zaposlenih.

Poručio je to u petak predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević i dodao da traže rješavanje problema zaposlenih u javnoj upravi, Naftnoj industriji i “Željeznicama RS”.

- Ako do tog sastanka ne dođe, iskoristićemo sve vidove sindikalne borbe. Mogući su čak i najmasovniji protesti u istoriji RS ako sastanak ne bude održan ili izostane dogovor sa Vladom. Upućeni poziv je posljednje zvono pred uzbunu. Imamo i spremno otvoreno pismo o kojem ćemo javnost upoznati nakon 31. avgusta - rekao je Tepavčević.

Podsjetio je da su Vladi RS ranije uputili zaključke u kojima su tražili potpisivanje kolektivnih ugovora i ukazali na njihovo nepoštivanje tamo gdje su već na snazi.

- Zbog Zakona o platama i nepotpisanog kolektivnog ugovora uputićemo i apelaciju Ustavnom sudu RS - naveo je Tepavčević i dodao da Konfederacija sindikata broji oko 35.000 članova.

Istu poruku Vladi poslao je i potpredsjednik Konfederacije sindikata i predsjednik Sindikata uprave Srpske Božo Marić.

- Zakon o platama u RS je neprimjenljiv i zbog toga ćemo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Srpske za osporavanje. Tražimo od Vlade da hitno izmijeni taj zakon, kao i Zakon o platama zaposlenih u organima uprave. Republička uprava Civilne zaštite formirala je specijalne timove koji sada rade za najnižu platu, a trebalo bi da im po opisu poslova pripadne uvećanje plate i beneficija - pojasnio je Marić. On je naveo da je Vlada donijela odluku kojom je sebi uvećala plate, a ne želi da pregovara o posebnim kolektivnim ugovorima kojima bi trebalo i ostalim zaposlenima definisati uvećanje plata.

Na probleme zaposlenih u “Željeznicama RS” ukazao je predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš, koji smatra da Vlada, kao većinski vlasnik tog preduzeća, treba da ozbiljnije pristupi rješavanju problema zaposlenih.

- Oko 40 odsto zaposlenih u ovom preduzeću prima najnižu platu. Zakonskim aktima od 2016. godine radnicima su smanjena mjesečna primanja za 100 KM. Tražimo povećanje plata zaposlenih ili bar njihovo vraćanje na nivo iz 2008. godine kada nam je plata povećana posljednji put - naveo je Dobraš.

Da li će se čelnici Vlade RS odazvati i pristati na sastanak sa Konfederacijom sindikata nismo dobili odgovor u petak jer se ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS nije javljao na pozive.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica