Радници излазе на улицу у септембру?

Маријана Миљић
Радници излазе на улицу у септембру?

Бањалука - Конфедерација синдиката Републике Српске организоваће најмасовнији протест радника у септембру ако до 31. августа не добије одговор од Владе Српске за заједнички састанак на којем би било ријечи о рјешавању проблема запослених.

Поручио је то у петак предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић и додао да траже рјешавање проблема запослених у јавној управи, Нафтној индустрији и “Жељезницама РС”.

- Ако до тог састанка не дође, искористићемо све видове синдикалне борбе. Могући су чак и најмасовнији протести у историји РС ако састанак не буде одржан или изостане договор са Владом. Упућени позив је посљедње звоно пред узбуну. Имамо и спремно отворено писмо о којем ћемо јавност упознати након 31. августа - рекао је Тепавчевић.

Подсјетио је да су Влади РС раније упутили закључке у којима су тражили потписивање колективних уговора и указали на њихово непоштивање тамо гдје су већ на снази.

- Због Закона о платама и непотписаног колективног уговора упутићемо и апелацију Уставном суду РС - навео је Тепавчевић и додао да Конфедерација синдиката броји око 35.000 чланова.

Исту поруку Влади послао је и потпредсједник Конфедерације синдиката и предсједник Синдиката управе Српске Божо Марић.

- Закон о платама у РС је непримјенљив и због тога ћемо поднијети апелацију Уставном суду Српске за оспоравање. Тражимо од Владе да хитно измијени тај закон, као и Закон о платама запослених у органима управе. Републичка управа Цивилне заштите формирала је специјалне тимове који сада раде за најнижу плату, а требало би да им по опису послова припадне увећање плате и бенефиција - појаснио је Марић. Он је навео да је Влада донијела одлуку којом је себи увећала плате, а не жели да преговара о посебним колективним уговорима којима би требало и осталим запосленима дефинисати увећање плата.

На проблеме запослених у “Жељезницама РС” указао је предсједник Синдиката жељезничара РС Јеленко Добраш, који сматра да Влада, као већински власник тог предузећа, треба да озбиљније приступи рјешавању проблема запослених.

- Око 40 одсто запослених у овом предузећу прима најнижу плату. Законским актима од 2016. године радницима су смањена мјесечна примања за 100 КМ. Тражимо повећање плата запослених или бар њихово враћање на ниво из 2008. године када нам је плата повећана посљедњи пут - навео је Добраш.

Да ли ће се челници Владе РС одазвати и пристати на састанак са Конфедерацијом синдиката нисмо добили одговор у петак јер се министар рада и борачко-инвалидске заштите РС није јављао на позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана