Радници из БиХ лакше до посла у Њемачкој

nezavisne.com
Радници из БиХ лакше до посла у Њемачкој

Берлин, Бањалука - Након консултација дугих неколико мјесеци, њемачка влада је завршила нацрт новог закона о досељавању радника, којим ће, између осталог, бити олакшан долазак радника из БиХ и западног Балкана.

Како јављају њемачки медији, према новом закону укидају се досадашње одредбе о томе да предност при запошљавању имају њемачки и држављани ЕУ, као и одредба о дефицитарним занимањима. Подсјећања ради, ова одредба, која је сада на снази, значи да олакшано запошљавање у Њемачкој бх. држављани могу добити само ако имају занимање које је посебно тражено у Њемачкој, а не могу га обезбиједити њемачки и европски држављани, попут медицинских радника и његоватеља. Нове одредбе ће укинути сва ова ограничења, а у Њемачкој ће моћи добити посао свако ко успије наћи послодавца, без обзира на занимање.

Бх. држављанима ће бити занимљива одредба по којој ће у Њемачкој одређено вријеме моћи тражити посао, односно неће, као досад, прво морати обезбиједити послодавца и радну дозволу, па се тек онда упутити у Њемачку.

Такође, биће могуће добити дозволу за боравак у случају да радник жели да се доквалификује у Њемачкој.

Најспорнија одредба нема везе с радницима из БиХ или западног Балкана, али је довела до тога да се закон неколико мјесеци "кисели" у разним одборима, је то како се закон односи према имигрантима с Блиског истока.

Наиме, њемачке социјалдемократе су жељеле одредбу да ти имигранти могу аплицирати за посао ако им буде одбијен захтјев за азил, чему су се успјешно супротставили њемачки конзервативци.

У Амбасади Њемачке у БиХ, пак, упозоравају да нису тачни медијски написи да ће нове радне одредбе на снагу ступити 1. јануара наредне године.

"Супротно противрјечним спекулативним медијским извјештајима, од 1. јануара 2019. године нису предвиђене измјене Закона о усељавању у Њемачку. Према томе, држављани БиХ који желе да се запосле у Њемачкој и даље морају имати одговарајућу визу у сврху запошљавања прије уласка у Њемачку", нагласили су они.

Како пишу њемачки медији, нацрт закона ће се у Влади наћи 19. децембра, а након тога ће бити упућен у парламентарну процедуру. Очекује се да би могао ступити на снагу прије прољећа наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана