Радар за три часа уловио 493 возача

Анита Јанковић-Речевић
Радар за три часа уловио 493 возача

Бањалука - Да велики број возача не мари за ограничење брзине, свједоче четири неуморна “дуал” радара која дневно широм Српске сниме на стотине прекршаја, а неславни рекорд забиљежен је на дионици у бањалучком насељу Карановац, гдје су за само три часа евидентирана 493 прекорачења брзине.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС кажу да су четири поменута радара за девет мјесеци ове године уловила 19.892 возача која нису поштовала ограничење брзине.

Истичу да су два нова мобилна радара “Редфеџ НК7-ЛЏ”, које је средином љета набавила Агенција за безбједност саобраћаја РС, а који су предати у власништво МУП-а, у септембру евидентирала 2.554 прекорачења брзине возила на подручју полицијских управа Добоја и Бијељине.

Два претходно набављена радарска уређаја, која такође користи МУП, од почетка јануара до октобра снимила су 17.338 возача који нису поштовали прописе.

- Највећи број евидентираних прекршаја у једном дану је 493, а снимљени су за само три часа рада уређаја. Мобилни радар био је постављен на дионици магистралног пута М-16 у Карановцу код Бањалуке - рекли су у МУП-у за “Глас Српске”.

Додали су да је највећа брзина кретања аутомобила од 213 километара на сат забиљежена на аутопуту Бањалука - Градишка, у мјесту Романовци.

- Друга на листи највећих забиљежених брзина је 212 километара на сат, у мјесту Чивчије Буковачке на подручју Добоја, а радари су такође на подручју Добоја снимили и возило које се кретало 206 километара на сат у мјесту Лужани - рекли су МУП-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да без контрола нема ни поштовања ограничења брзине, а самим ти ни безбједности на путевима.

- Суштина радара није кажњавање и најбоље би било да су они на путу, а да не евидентирају ниједан прекршај, али, нажалост, подаци МУП-а показују да велики број возача крши прописе - рекао је Радовић за “Глас Српске” и додао да је предност радара што региструју прекршаје без присуства полиције и што остварују боље ефекте него патроле.

Радовић је најавио да ће возаче на путевима Српске ускоро “ловити” и пресретачи.

- Рок за испоруку два пресретача истиче крајем овог мјесеца, тако да очекујемо да у новембру већ имамо те уређаје који ће бити монтирани у возила без полицијских ознака. Пресретачи ће мјерити бризну до 300 километара на сат у оба правца и аутоматски чувати прекршаје у меморији - рекао је Радовић. ++

Индикатор брзине

Милија Радовић каже да је расписан јавни позив за набавку уређаја који ће мјерити индикаторе за безбједност саобраћаја.

- Прво мјерење би требало да буде у марту идуће године, а циљ је да видимо у којој мјери се прекорачује брзина у насељу и ван насеља. Ти уређаји ће служити искључиво за истраживање, а не за кажњавање возача - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана