Рад у продавницама да се забрани недјељом

ATV
Рад у продавницама да се забрани недјељом

Бањалука - Синдикат трговине Републике Српске покренуће иницијативу да трговци у Српској, попут оних у развијеним европским земљама, недјељом одмарају. Питање ће, кажу, покренути након избора. Наш задатак је брига о радницима и стварање бољих услова за рад, због тога желимо укинути рад недјељом, кажу из Синдиката.

“Услови у којима сада раде су изузетно тешки. Ради се по двије смјене од шест до 10, а у великом броју градова ради по неколико драгстора који раде 24 сата дневно. Све то раде ови људи који су прилично оптерећени својим радом и мислимо да је потребно из доста разлога укинути рад недјељом”, каже Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

Ипак, неки сматрају да кључ у брави недјељом може донијети губитке послодавцима. Радници би у почетку били задовољнији, али тај ефекат би се смањио у случају да дође до смањења куповне моћи, а посљедица тога могла би бити нижа зарада, кажу из Удружења послодаваца.  

“Ако се деси да се та иницијатива усвоји само у РС, а не на цијелој територији БиХ, онда ћемо свакако имати одлив прихода недјељом у тржне центре Федерације и Брчко дистрикта, пограничних градова, поготово јер се зна да запослени људи највише купују недјељом и користе вријеме за одлазак у шопинг центре недјељом. То би могла бити не тако мала сума новца за коју ће наши послодавци, односно трговине, остали ускраћени”, упозорава Александар Радошевић из Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС.

Грађани немају ништа против нерадне недјеље. Кажу, намирнице се могу купити и суботом или било којим радним даном.

“Потребан је тај један слободан дан од рада да би човјек могао да се регенерише, да се посвети себи и својој породици, тако да мислим да је то оправдано.”

“Сматрам да свако ко треба да обави неку куповину или било какву активност обави суботом или радним данима и да треба један дан да се одмори сваки радник.”

“Сматрам да је добро и подржавам. Избјегавам недјељом свакако било шта куповати”, кажу анкетирани грађани.

Многе европске земље ограничиле су рад недјељом. Пољска је недавно забранила рад трговачких центара овим даном, а Италија то планира до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана