Račun jedini način zaštite prava kupaca

Glas Srpske
Račun jedini način zaštite prava kupaca

Banjaluka - Tržišna inspekcija Republike Srpske apeluje na potrošače da prilikom kupovine u predstojećim prazničnim danima obavezno uzimaju račune s ciljem zaštite vlastitih potrošačkih prava i suzbijanja sive ekonomije.

Posjedovanje računa prilikom praznične kupovine, koja je karakteristična po različitim akcijama i sniženjima, jedini je način da se ostvari zaštita osnovnih potrošačkih prava u slučaju nedostatka na proizvodu i njegove reklamacije.

- Ukoliko im trgovac ne izda račun, potrošači treba da ga zahtijevaju. Pozivamo građane da se obrate instituciji u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena. Građani mogu i trebaju da zajedno sa kontrolnim organima korektivno djeluju na tržištu i ukažu privrednim subjektima na propuste u radu - saopšteno je iz Inspektorata Srpske. Tržišna inspekcija izvršila je za 11 mjeseci ove godine 194 kontrole po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava, od čega su 92 reklamacije uvažene i riješene na licu mjesta, u 38 slučajeva riješene su nakon naloženih upravnih mjera, a četiri postupka su još u toku.

- U četiri slučaja potrošači su odustali od reklamacije ili ona nije u nadležnosti tržišne inspekcije, dok je u 56 kontrola utvrđeno da reklamacije potrošača nisu bile opravdane - naveli su iz Inspektorata Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana