Рачун једини начин заштите права купаца

Глас Српске
Рачун једини начин заштите права купаца

Бањалука - Тржишна инспекција Републике Српске апелује на потрошаче да приликом куповине у предстојећим празничним данима обавезно узимају рачуне с циљем заштите властитих потрошачких права и сузбијања сиве економије.

Посједовање рачуна приликом празничне куповине, која је карактеристична по различитим акцијама и снижењима, једини је начин да се оствари заштита основних потрошачких права у случају недостатка на производу и његове рекламације.

- Уколико им трговац не изда рачун, потрошачи треба да га захтијевају. Позивамо грађане да се обрате институцији у сваком случају када сматрају да су им права на било који начин ускраћена. Грађани могу и требају да заједно са контролним органима корективно дјелују на тржишту и укажу привредним субјектима на пропусте у раду - саопштено је из Инспектората Српске. Тржишна инспекција извршила је за 11 мјесеци ове године 194 контроле по конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права, од чега су 92 рекламације уважене и ријешене на лицу мјеста, у 38 случајева ријешене су након наложених управних мјера, а четири поступка су још у току.

- У четири случаја потрошачи су одустали од рекламације или она није у надлежности тржишне инспекције, док је у 56 контрола утврђено да рекламације потрошача нису биле оправдане - навели су из Инспектората Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана