РУГИП не мора да плати вишемилионску одштету

ATV
РУГИП не мора да плати вишемилионску одштету

Судски спор тежак неколико милиона марака између двије приватне геодетске фирме и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове окончан је у корист РУГИП-а.

Одлуком Врховног суда Републике Српске потврђена је пресуда другостепеног суда у корист Српске и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Тиме је одбијен тужбени захтјев тужилаца “Геоинжењеринг” из Бањалуке и “Гис софт” из Брчког за исплату више од 7,5 милиона марака наводног дуга за услуге геодетско-техничких радова са каматама.

“Геодетска управа је закључила уговор са 'Геоинжењерингом' и 'Гис софтом', ја мислим да се зове други извођач радова, у складу са јавним набавкама, уговор за одређене геодетске радове чија је вриједност била негдје 2.180.000. толико је Влада РС, тадашњи план послова премјера и оснивања катастра непокретности утврдила ту суму која се може за ту ставку издвојити са рачуна посебне намјене”, истакла је Босиљка Предраговић, в.д. директора РУГИП РС.

У РУГИП-у објашњавају да, иако је уговором предвиђено да се радови обављају само до договореног износа, и да су обавијестили извођаче радова да је та сума достигнута, геодетске фирме су наставиле са радовима на терену. Тадашњи директор РУГИП-а, како тврде, основао је комисију која је примала радове, иако није било законског основа. Нову управу дочекале су тужбе којима је тражено да се исплате накнадни радови од 3.900.000 марака плус камата у истом износу.

“Тужбени захтјев Окружни привредни суд одбио је као неоснован, из разлога што накнадани радови, по Закону о јавним набавкама тадашњим важећим, нису се могли дозволити без закључења посебног анекса уговора у складу са законом. Како он никад није сачињен, тако није постојао законски основ за исплату тог новца. Врховни суд потврдио је пресуду Окружног суда чиме је одбачена тужба као неоснована и ти радови нису могли бити исплаћени”, истакла је Босиљка Предраговић.

РУГИП је у овом спору заступало Правобранилаштво РС. Из ове институције поручују да ће, заједно са субјектима које заступају, наставити да штите интересе Републике Српске.

(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана