Putovanja građana pod lupom statističara

V. K.
Putovanja građana pod lupom statističara

Sarajevo - Prvo anketno istraživanje o poslovnim i privatnim putovanjima stanovnika u BiH počinje danas, a taj posao je povjeren akreditovanim službenicima nadležnih statističkih institucija.

Anketa će biti sprovođena do 4. decembra na području cijele BiH na reprezentativnom uzorku od 5.500 slučajno odabranih domaćinstava. Predviđeno je da bude anketirano njih 3.300 iz FBiH, 1.700 u Republici Srpskoj, te 550 iz Brčko distrikta.

Iz Agencije za statistiku BiH je saopšteno da će anketiranje sprovoditi osoblje koje je akreditovala ta agencija, Zavod za statistiku Republike Srpske i Federalni zavod za statistiku.

- U anketi se, osim demografskih, obrazovnih i drugih karakteristika stanovništva, prikupljaju podaci o broju i karakteristikama višednevnih i jednodnevnih putovanja, kao i razlozima odlaska na put, trajanju putovanja, posjećenim destinacijama, ukupnoj potrošnji, uključujući putne troškove, troškove smještaja, hrane i pića, ulaznica te drugih stvari - saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Statističke institucije u BiH garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, te da će ispitanici ostati potpuno anonimni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana