Putevima RS naloženo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

Glas Srpske
Putevima RS naloženo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

BANjALUKA - Glavni republički saobraćajni inspektor naložio je Javnom preduzeću Putevi Republike Srpske da u roku od 45 dana ukloni naplatne kućice na magistralnom putu M-16 na dionici Glamočani - Banja Luka, jer je ustanovljeno da navedena lokacija predstavlja opasno mjesto na kojem se događaju saobraćajne nezgode sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

Za tri godine, u periodu od 6. februara 2015. do 06. februara 2018. godine, na ovoj lokaciji dogodilo se 48 saobraćajki u kojima su život izgubile dvije osobe, tri su teško, a 11 lakše povrijeđene, dok je u 32 slučaja nastala materijalna šteta.

"Sve nezgode su bile sa jednim učesnikom i identičnih karakteristika, gdje je do istih dolazilo udaranjem u naplatne kućice", navodi se u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Prema Pravilniku o identifikaciji opasnog mjesta, načinu i kriterijumima za utvrđivanje prioriteta otklanjanja opasnih mjesta i načina otklanjanja opasnih mjesta, propisano je da se opasnim mjestom smatra svaka dionica van naselja u dužini do 300 metara ili mjesto u naselju u dužini do 100 metara, na kojem se u toku tri uzastopne godine dogodilo najmanje šest saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po život i zdravlje ljudi ili četiri saobraćajne nezgode istih karakteristika sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

"S obzirom da JP Putevi RS iz razloga proceduralne prirode do danas nije uklonilo naplatne kućice, te na činjenicu da se nezgode i dalje događaju, Inspektorat Republike Srpske, odlučio je da preduzme navedene mjere u cilju zaštite i bezbjednosti učesnika u saobraćaju", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana