Путеви у Српској однијели 82 живота

Милијана Латиновић
Путеви у Српској однијели 82 живота

Бањалука - Папрене казне за прекршаје у саобраћају које су на снази дуже од годину нису уродиле плодом, о чему свједочи податак да су на путевима широм Републике Српске за седам и по мјесеци угашена 82 живота, што је за 18 више него у истом периоду лани.

Страх од високих казни није натјерао возаче у РС да се рјеђе друже са “чашицом” и попусте папучицу гаса, па је црни низ из прошле године настављен и у овој. Међу погинулима за само седам мјесеци ове године је 19 млађих од 30 година, а статистика ништа боља није ни у августу.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, од почетка године до 23. августа евидентиране су 6.433 саобраћајне несреће, док је у истом периоду лани било око 500 саобраћајки мање.

- Од укупног броја погинулих у овој години 29 су били возачи, 13 мотоциклисти, пет бициклисти и 16 пјешака - навели су у МУП-у и додали да су у саобраћајним несрећама од почетка године теже повријеђена 372 лица.

Статистика показује да је за седам и по мјесеци лани на путевима погинуло 64, а теже повријеђено 411 особа.

У МУП-у истичу да су најкритичније саобраћајнице, јер се на њима догодило највише несрећа у овој години, дионица пута од Клашница до Прњавора, затим од Отоке до Новог Града и дио магистралног пута од Нове Тополе до Клашница.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да казне саме не могу ријешити проблем и да без превентивних кампања ни удар по џепу нема ефекта.

- Статистика је, нажалост, неумољива, посебно у јулу и августу, када је и фреквенција саобраћаја на путевима у РС највећа. Више од 80 одсто несрећа у ова два мјесеца десило се на сувом коловозу и углавном током дана. Неопрезност возача, прекомјерна брзина и претицање били су најчешћи узрок саобраћајних несрећа са смртним исходом - рекао је Радовић.

Истиче да је крајње вријеме да се покрене иницијатива за доношење новог закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

- Закон који се примјењује је мијењан више пута и све то само ствара збрку, тешко се ико може снаћи у тим прописима. Мислим да и ми можемо примијенити нека добра рјешења из региона. У Словенији је, примјера ради, за возаче који за казне дугују више од 20.000 марака, а таквих има и код нас, предвиђено одузимање возила, док је Србија направила искорак да се за најтеже прекршаје, као што су вожња под утицајем алкохола и прекорачење брзине, иде у затвор - рекао је Радовић.

Он је подсјетио да Српска на све начине покушава да побољша безбједност у саобраћају, те да је у току набавка стационарних радара и два пресретача који ће “ловити” несавјесне возаче који јурцају друмовима.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истиче да је црна статистика већ годинама неумољива, посебно у љетним мјесецима.

  • Возачи прецјењују своје могућности, па мисле да ако је лијепо вријеме могу возити цијели дан, а умор их стигне кад-тад. У љетним мјесецима повећава се и конзумирање лијекова за алергије, а многи возачи не читају упозорења да након конзумирања тих лијекова не би требало да сједају за волан - рекао је Јаћимовић.

Законски прописи

Нови Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ ступио је на снагу 15. фебруара 2017. године, а међу одредбама које је донио највише пажње привукле су високе казне за поједине прекршаје. Тако је казна за изазивање саобраћајне несреће од 1.000 до 5.000 КМ, за вожњу са више од 1,5 промила алкохола у крви од 400 до 1.000, а исто толико и за превоз дјетета млађег од 12 година на мјесту сувозача, као и за прекорачење брзине за 30 километара на сат. За невезивање сигурносног појаса током вожње казна је од 100 до 300 КМ, а исту цијену платиће и возач који за вријеме вожње користи мобилни телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана