Puljić: Prošle godine BiH napustilo 10.100 katolika

Srna
Puljić: Prošle godine BiH napustilo 10.100 katolika

Mostar - Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je danas da je, prema podacima iz župa, BiH u prošloj godini napustilo oko 10.100 katolika, te naglasio da su ove poruke moraju doći do vlasti koje su dužne da stvore uslove za ostanak mladih u zemlji.

"Ovoj populaciji moraju se stvoriti uslovi u kojim će biti moguće da se ostvare kao ljudi u svojoj zemlji. Svi moraju imati jednaka prava prilikom zaposlenja, redovne plate i sva druga prava. Nažalost, tu ne možemo ostvariti presudan uticaj, ali možemo i hoćemo raditi na pastoralu ohrabrenja i nade", rekao je Puljić nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Puljić je naveo da su biskupi svjesni da u dogledno vrijeme neće biti masovnog povratka, ali da podstiču one koji se žele vratiti na očevinu, da to i učine. Biskupska konferencija BiH ocijenila je da su Hrvati u BiH "izigrani" na opštim izborima prošle godine. On je naveo da je "sa žaljenjem prihvaćeno uskraćivanje pristanka upravnika biskupije u Klagenfurtu" koje se odnosi na skup u Blajburgu. Puljić je istakao da se biskupi ne mire sa činjenicom da izostaje proces denacionalizacije oduzete imovine, te da se onemogućava nesmetano raspolaganje crkvenom imovinom. Biskupskoj konferenciji u Mostaru prisustvovali su delegati iz Italije i Hrvatske, a biskupi su im zahvalili za materijalnu podršku i duhovno zajedništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana