Прво анализа, па вконкретне мјере демографске обнове

В. К.
Прво анализа, па вконкретне мјере демографске обнове

Бањалука - Надлежне институције у Републици Српској започеле су припреме за покретање националног програма демографске обнове који је најављен као један од приоритетних циљева којима ће се власт бавити у предстојећем периоду.

Први припремни састанак одржан је у петак у Палати Републике гдје су се за истом столом код предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић нашли министри, представници Сената и других институција, професори и демографи. Цвијановићева је истакла да је неопходно пронаћи најбоља рјешења за питања емиграције и миграције становништва у Српској, а на састанку је, како је саопштено из њеног кабинета, договорено формирање експертског и оперативног тима који ће дефинисати и предложити системске мјере које би краткорочно и дугорочно дале ефекте у демографској обнови Српске.

Демограф Стево Пашалић изјавио је да ће у наредних мјесец дана бити сачињена демографска анализа с циљем израде мјера популационе политике.

- Људи из струке и министри у Влади Српске сачиниће ову анализу. Имамо много отворених питања, међу којима су миграције, али и диспаритети присутни у просторном развоју - рекао је Пашалић након састанка.

Директор Републичког завода за статистику Јасмин Комић истакао је да је за валидне демографске анализе важно имати поуздане и свеобухватне податке, док је универзитетски професор Милимир Мучибабић рекао да мора бити поспјешена демографска слика у Републици Српској, јер је ово један од основних проблема с којима се друштво суочава.

О демографији је у петак причао и премијер Радован Вишковић приликом посјете Требињу, а подвукао је да су све активности које спроводи Влада уско повезане са демографском политиком и програмом обнове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана