Први кораци ка алиментационом фонду

nezavisne.com
Први кораци ка алиментационом фонду

Бањалука - Најбржи начин формирања и реализовања алиментацијског фонда у Републици Српској је измјена и допуна већ постојећих закона, а крајем јануара би могли бити предузети први кораци у том правцу, на који се чека већ деценију.

Договорено је ово на ванредном састанку Одбора једнаких могућности Народне скупштине, који је прекјуче одржан. Ипак, они који имају проблема с алиментацијом кажу да су скептични све док не виде да ће алиментацијски фонда да заживи.

„Надамо се да ћемо до краја наредне године имати бар нешто конкретно у рукама што се тиче алиментационог фонда. На састанку смо договорили формирање радне групе, која ће се састојати из свих сегмената учесника Одбора, како би се у седмици између 22. и 26. јануара могли предузети први кораци око тога да ли ћемо поступати по неком плану који ће нас водити ка новом закону или ка измјенама постојећих закона и усклађивањем закона који се односе на ту проблематику“, појашњава Соња Караџић-Јовичевић, предсједница Одбора једнаких могућности.

Додаје да је иницијатива о оснивању овог фонда покренута прије чак десет година, али никако није дошла на почетак стазе реализације.

Каже да је реални оптимиста али да не може прогнозирати кад ће тачно заживјети фонд јер постоје законске процедуре које се морају испоштовати.

„Уколико будемо ишли ка новом закону процедуре ће дуже трајати, док је бржи пут до реализације измјена и допуна постојећих закона и требала би нас прије довести до циља“, наводи Караџић-Јовичевићева.

Ипак, самохрани родитељи су скептични, надају се да није у питању предизборни трик јер се о оснивању фонда говори већ десет година. Додају да њих нико није позвао да учествују на састанку.

„Овај фонд би пуно помогао и значио за дјецу јер се вјешто избјегава наплаћивање алиментације, а ми и без њега морамо облачити и хранити своју дјецу“, прича Маја Улићевић, предсједница Удружења самохраних родитеља.

Караџић-Јовичевићева наводи да су врата Одбора отворена за све сугестије, добронамјерне критике као и за правну и финансијску помоћ и идеје како би се фонд могао најбоље и најбрже организовати.

„Циљ оснивања алиментацијског фонда је да се помогне мајкама које су већином самохрани родитељи и дјеци у РС који нису у стању да се изборе за своја права и наплату алиментације, који су регулисани законом, али се не примјењују, јер неодговорни и несавјесни очеви одбијају да плате“, нагласила је Караџић-Јовичевић.

Она је навела да би алиментацијски фонд привремено  преузео ту функцију и исплаћивао износе издржавања, а потом би имао могућност да регресира од дужника обавезе издржавања.

Поред чланова Одбора, састанку су присуствовали и представници Министарства правде РС, Министарства здравља и социјалне заштите РС, Министарства породице, омладине и спорта РС, Омбудсмана за дјецу РС и Омбудсмана за људска права БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана